Ovaj otrov dajete deci da jedu, a posle će đavo biti kriv kad dobiju rak!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Okt.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj otrov dajete deci da jedu, a posle će đavo biti kriv kad dobiju rak!

Iako ljudi ne mogu da znaju koje sve supstance ulaze u sastav onoga što jedu, većina i dalje želi da veruje da je ono što unosi u sebe bezbedno. Međutim, nije tako. Svet - zemlja, voda, vazduh - pun je otrova, a svakoga dana saznajemo da ih ima i hrani.

Jedan od ozbiljnijih je akrilamid, nervni otrov koji potencijalno povećava rizik od raka, a nalazi se u dečjoj hrani, žitaricama, brzoj hrani i predstavlja zdravstveni problem za potrošače svih starosnih grupa, ali deca su, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << telesne težine, najugroženija. Evropska komisija je u junu ove godine napravila predlog pravilnika kojim bi se odredio dopušteni sadržaj akrilamida u hrani na tržištu, ali Independent piše kako je od toga odustala nakon što je prehrambena industrija aktivrala lobiste i izvršila pritisak na komisiju.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Šta je zapravo akrilamid? On je prvobitno bio poznat po ulozi u industriji u proizvodnji plastike, papira i lepka, a nakon što je počeo da truje radnike, bilo je jasno da ima štetan uticaj na nervni sistem. Godine 2002. otkriveno je kako se akrilamid nalazi i u hrani i da se razvija izlaganjem hrane visokim temperaturama.

Akrilamid nastaje Mailardovim reakcijama, hemijskim reakcijama između amino-kiselina i šećera, poput glukoze, fruktoze i laktoze, koje se odvijaju na visokim temperaturama. To su tzv. reakcije posmeđivanja, koje su, osim što hrani daju braon boju, zaslužne i za stvaranje karakterističnog ukusa pržene hrane.

Ovaj otrov može izazvati oštećenje DNK i uzrokovati rak, ima štetan uticaj na mozak, reproduktivni sistem, kao i na normalan rast i razvoj ploda u trudnoći.

Pogledajte šta još može da izazove rak i sterilitet:

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.