Otkrivena nova planeta slična Zemlji

Izvor: B92, 08.Nov.2012, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova planeta slična Zemlji

Tim nemačkih i engleskih astronoma otkrio je novu planetu koja kruži oko obližnje zvezde na odgovarajućoj udaljenosti za razvoj klime slične kao na Zemlji, koja bi mogla biti pogodna za razvoj života.

Tim naučnika pronašao je tri planete u orbiti oko zvezde udaljene 44 svetlosne godine, ali samo jedna od njih se nalazi u takozvanoj zoni "Zlatokose" (Goldiloks), zoni u kojoj temperature nisu ni previše visoke ni previše niske, što je preduslov za postojanje tekuće vode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Zvezda HG 40307 je savršeno tihi stari patuljak, pa ne postoji razlog zbog kojeg takva planeta ne bi bila pogodna za život", rekao je Gijom Angla-Eskude sa Univerziteta Getingen, koji je predvodio ovo istraživanje zajedno sa Mikom Tuomijem sa Univerziteta u Hertfordširu.

Planeta ima skoro sedam puta veću masu od Zemlje, ali kruži oko zvezde na skoro istoj udaljenosti, što znači da dobija sličnu količinu energije kao i Zemlja.

Do sada je otrkiveno više od 800 planeta izvan našeg sistema, ali samo mali broj njih se nalazi u zoni pogodnoj za život. Još su ređe planete koje se rotiraju, kao što je ova novootkrivena, na kojima se smenjuju dan i noć, što povećava šanse za razvoj okruženja kao na Zemlji.

Planeta nazvana HD 40307g je deo sistema za koji se ranije verovalo da se sastoji od tri planete koje su preblizu zvezdi da bi na njima mogla da postoji tekuća voda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici pronašli planetu na kojoj može postojati život

Izvor: Vostok.rs, 08.Nov.2012

08.11.2012. -..Naučnici su uočili planetu koja se okreće oko zvezde nalik Suncu i na kojoj može postojati klima povoljna za život. Rezultati istraživanja kažu da je planeta na idealnoj udaljenosti od svoje zvezde i temperatura na njoj može biti optimalna. Po mišljenju naučnika na njoj je moguće...

Nastavak na Vostok.rs...

Hoćemo li da se selimo: Otkrivena planeta slična Zemlji! (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Nov.2012

Tim nemačkih i engleskih astronoma otkrio je novu planetu koja kruži oko obližnje zvezde na udaljenosti koja je odgovarajuća za razvoj klime slične Zemljinoj, što znači da bi mogla biti pogodna za razvoj života...Tim je zapravo pronašao tri planete u orbiti oko zvezde udaljene 44 svetlosne godine,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.