Netanijahu za jačanje pritiska na Teheran

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu za jačanje pritiska na Teheran

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da vidi mogućnost za nastavak i pojačanje ekonomskog pritiska na Teheran, u trenutku kada svjetske sile i Iran ne mogu da zaključe nuklearni dogovor.

Netanijahu je u intervjuu za BBC ocijenio da je trenutni zastoj u pregovorima mnogo bolji nego dogovor za koji se Iran zalaže.

Prema njegovim riječima, taj dogovor, koji on opisuje ne kao "loš", već kao "užasan", ostavio bi Iran sa mogućnošću da obogaćuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << uranijum za atomsku bombu dok se ukidaju sankcije.

Dogovor za koji bi svijet trebalo da se zalaže je da se "razmontira kapacitet Irana da pravi atomske bombe i tek onda da se ukinu sankcije", rekao je Netanijahu, a prenose izraelski mediji.

On je odbacio argument koji se često čuje od strane Irana da ima "prirodno pravo" da obogaćuje uranijum.

"Za šta je potrebno da obogaćuješ uranijum ako ne razvijaš atomsku bombu", upitao je izraelski premijer, podsjetivši da je razvoj interkontinentalnih balističkih raketa u Iranu jasan znak da teži nuklearnom oružju.

On smatra da je jedini razlog što se takve rakete prave jeste da nose nuklerne bombe.

"Tako Iran, mislim da to svako razumije, besramno teži da razvije atomsku bombu. I mislim da ne bi trebalo da imaju kapacitet ni da obogaćuju uranijim ni da isporučuju nuklearne bojeve glave. Mislim da je to pozicija koju bi P plus jedan trebalo da zauzmu", rekao je on misleći na šest svjetskih sila koje pregovoraju s Iranom.

Netanijahu smatra da bi se spasili "milioni i milioni života da je ta pozicija zauzeta 1930-ih protiv Njemačke".

On je istako da svijet ne sme da omogući da do atomske bombe dođe "srednjevjekovni režim u Iranu koji baca kiseline u lica žena, ugnjetava homoseksualce, potčinjava čitave populacije i koji izvozi terorizam nadaleko i naširoko".

Izraelski lider je izrazio nadu da će se pritisak na Iran sada nastaviti kada dogovor nije postignut.

"Činjenica da nema dogovora sada znači da postoji mogućnost da se nastavi ekonomski pritisak koji se pokazao kao jedina stvar koja je dovela Iran za sto", rekao je on.

"Mislim da je to put kojim valja krenuti. Naravno, Izrael pažljivo posmatra šta se ovdje dešava i Izrael uvijek, uvijek zadržava pravo da se brani", zaključio je Netanijahu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.