Najdugovečnija vladarka: Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Izvor: B92, 21.Apr.2017, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najdugovečnija vladarka: Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Velike Britanije, danas slavi 91. rođendan, u privatnosti I bez pompe.

U njenu čast, eskadron Kraljevske konjičke artiljerije projahao je pored Bakingemske palate I, u podne, izvesti počasnu paljbu u Hajd parku. Sat kasnije, počasni plotuni će biti ispaljeni I kod londonskog Tauera.

Kraljica Elizabeta Druga, koja je krunisana 8. februara 1952. godine, je britanska vladarka koja je najduže vremena provela na prestolu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona je, takođe, i monarh koji je najduže vlada na svetu, od kada je prošle godine preminuo 88-ogodišnji tajlandski kralj Bumibol Aduljadedž.

Kraljica obično provede svoj rođendan privatno. Ona takođe ima zvaničnu proslavu rođendana u junu, kada je lepše vreme, a koja se obeležava vojnom paradom poznatom kao "pozdrav bojama".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Izvor: Radio 021, 21.Apr.2017

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Velike Britanije, danas slavi 91. rođendan, u privatnosti I bez pompe...U njenu čast, eskadron Kraljevske konjičke artiljerije projahao je pored Bakingemske palate. Potom je, u podne, izvdena počasnu paljbu u Hajd parku, a sat kasnije počasni plotuni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.