Kako bi Pangea izgledala sa modernim granicama?

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako bi Pangea izgledala sa modernim granicama?

Zemlja je nekada imala superkontinent nazvan Pangea. Kako bi taj kontinent izgledao kada bi postojale političke granice današnjice?

Teško je zamisliti vreme kada je Antarktik bio tik uz Australiju ili kada je Maroko bio praktično preko puta Njujorka.

Međutim, tako je svet izgledao pre 300 miliona godina.

Naravno, tada nisu postojale Sjedinjene Američke Države, Srbija, Velika Britanija, Rusija ili bilo koja druga država.

Zato su geolozi bili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje zabrinuti sa položajem država na nekadašnjem superkontinentu a više sa samim položajem kontinenata. Masimo Pietrobon je zato odlučio da napravi novu mapu Pangee uzimajući u obzir granice koje nas danas razdvajaju.

On je ipak priznao da je sebi dozvolio malo umetničke slobode s obzirom na to da je tačan izgled Pangee i dalje predmet određenih debata.

Pogledajte fotografiju u punoj rezoluciji

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako bi Pangea izgledala sa modernim granicama?

Izvor: B92, 19.Avg.2013

Zemlja je nekada imala superkontinent nazvan Pangea. Kako bi taj kontinent izgledao kada bi postojale političke granice današnjice?..Teško je zamisliti vreme kada je Antarktik bio tik uz Australiju ili kada je Maroko bio praktično preko puta Njujorka...Međutim, tako je svet izgledao pre 300 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.