Gradovi u kojima je dobro biti gej

Izvor: B92, 05.Apr.2011, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradovi u kojima je dobro biti gej

Od San Franciska do Londona, predstavljamo vam listu najboljih gradova za život homoseksualaca

San Francisko

Epicentar gej populacije u San Francisku je raskrsnica Kastra i 18. Ulice, iako ceo ovaj ležerni grad na zapadnoj obali rado gosti homoseksualni svet. Reputacija San Franciska kao tolerantnog grada datira još iz vremena kada je mornarica izbacivala sve za koje su smatrali da su homoseksualci u luku.

Ranih 70-ih godina dvadesetog veka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogorčeni gejevi iz Njujorka počeli su da naseljavaju ovaj grad. Danas je Kalifornija jedna od dve države koja odobrava gej brakove, a San Francisko je omiljeno mesto za učvršćivanje njihove veze.

Sidnej

Stvari su se ovde značajno promenile od prvog Mardi Gra marša 1978. godine. Homoseksualizam je bio nezakonit u državi Novi Južni Vels sve do 1984. i mnogi od 53 protestanata čije su se slike pojavile u novinama su uhapšeni i otpušteni.

Danas kada su gejevi integrisani u svaku sferu života u Sidneju i kada je Mardi Gra prerastao u tronedeljnu manifestaciju i najveću plesnu žurku, tako nešto se ne može ni zamisliti.

Ulica Oksford se od šezdesetih godina razvija u gej distrikt i danas je homoseksualcima omiljena oblast u gradu. Međutim, istopolni brakovi još uvek nisu dozvoljeni.

Njujork

Grad Kventina Krispa i Džudi Garland je svetska gej prestonica. To je mesto gde su homoseksualci svih uzrasta i rasa toliko integrisani u poslovnu i političku kulturu da je njihova seksualna opredeljenost najmanje važna stvar. Poznate gej oblasti su Grinvič Vilidž, Čelsi i Ist Vilidž dok je Bruklin danas dom mnogim homoseksualnim porodicama.

Tolerancija se u Njujorku podrazumeva, mada i dalje postoje neka mesta poput Harlema i Central parka gde bi gej populacija trebalo da bude obazriva, naročito noću. Istopolni brakovi su ilegalni u državi Njujork.

Mikonos

Ovo malo Egejsko ostrvo postalo je poznato po toleranciji i burnom noćnom životu koje je nudilo homoseksualcima 60-ih godina prošlog veka.

Uprkos velikoj konkurenciji sa drugim ostrvima poput Ibice, Mikonos i dalje privlači veliki broj gej turista koji uživaju u ludim žurkama i plažama.

Ostrvo je nazvano po Mikonosu, Apolonovom unuku, a susedno ostrvu Delos, rodno mesto Apolona i Artemidije, je njegova glavna atrakcija. U Grčkoj je homoseksualizam legalizovan 1951, a muška prostitucija 2006. Ali ono što gej populaciju, delom, dovodi na Mikonos je sigurno činjenica da njihova istorija datira iz vremena antičke Grčke.

Pariz

Grad Prusta i Edit Pjaf je prirodna sredina za lepršavi homoseksualni život. Komercijalni gej kraj je oblast oko elegantnog Mare distrikta, a nešto mračniji i opasniji delovi za ljubitelje istog pola su Pigal i Bolonjska šuma.

Lezbijke su uvek dobrodošle u ovaj grad koji je pun šik barova poput Alkantara kafea kao i filmskih festivala koje samo one mogu da posećuju. Gej hodoćašća u Parizu uključuju i rutu do grobnica Oskara Vajlda i Gertrude Štajn na čuvenom groblju Per Lašez.

Barselona

Reputacija Barselone kao grada gde su gejevi uvek dobrodošli datira još iz perioda Frankove diktature kada je homoseksualizam bio zabranjen u Španiji ali su oni na kraju ipak bili prihvaćeni.

Čitav spektar gej kulture je danas ovde vrlo popularan: od slobodnih, mladih muškaraca i žena do glamuroznih transseksualaca koji paradiraju kroz Almodovarove filmove.

Moderna Španija čini sve da se iskupi za mračan period u svojoj istoriji i danas ima jedan od najnaprednijih zakona za istopolne parove po kom oni imaju prava na brak i na usvajanje dece.

Amsterdamv Holandija je 2001. godine postala prva zemlja koja je legalizovala gej brakove. Od tada u ovoj liberalnoj naciji život gej populacije je procvetao, a najviše, naravno, u glavnom gradu Amsterdamu.

Grad ima svoj Pink Point, informacioni centar za gejeve i lezbijke, a odmah do njega nalazi se Homomonument, spomenik posvećen promociji gej prava. Amsterdam ima i hotel samo za homoseksualce Golden Bear koji je otvoren još 1948. godine i nalazi u Ulici Kerk, u oblasti gde je gej kultura najživlja.

London

U prestonici Britanije gej život je bio bogat sve do suđenja Oskaru Vajldu što je oteralo homoseksualce za narednih sto godina. U decenijama posle legalizovanja homoseksualizma (1967) i oštrih borbi za njihova prava, London je postao jedan od najtolerantnijih gradova na svetu. Glavna tačka okupljanja je u Sohou ali i na mnogim drugim mestima su oni rado viđeni gosti: u Brikstonu, Hampstedu i Hakniju. Danas istopolni parovi mogu da ozvaniče svoju vezu i usvajaju decu, a gej porodice žive širom celog Londona.

Kopenhagen

Danska je 1989. postala prva zemlja u svetu koja je priznala registrovana istopolna partnerstva i to je bio samo jedan od poteza Danske u njenoj dugoj istoriji tolerancije. Gej populacija je potpuno integrisana u mali, sofisticirani grad Kopenhagen, koji ima svoje gej centre, barove, klubove i plaže. Ovaj grad ima i svoju godišnju gej paradu kao i filmski festival.

Berlin

Možda mu je trebalo dugo da svoja vrata otvori gej populaciji, ali glavni grad Nemačke je danas jedan od najtoleratnijih gradova i to na način koji je Kristofer Išervud opisao u svojim memoarima "Goodbye to Berlin" (1939). Možda je bolan period Naci vladavine i podela grada učinila Berlin još atraktivnijim za ljude sa alternativnim životnim stilovima – morate imati nekonvencionalan um da biste poželeli da živite ovde.

Fantastične građavine iz 19. veka, veliki bulevari i čudesni parkovi predstavljaju savršenu okolinu za gej kulturu. Gradonačelnik Berlina je gej, Kit Kat klub i dalje postoji, a otvorena je i prva ekskluzivna kuća za stariju gej populaciju.

Ako vam je ovo zanimljivo, pročitajte:

Zemlja u kojoj najviše mrze gejeve

5 mitova o gej populaciji

Šta određuje našu seksualnu orijentaciju?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gradovi u kojima je dobro biti gej

Izvor: medio.rs, 05.Apr.2011

Od San Franciska do Londona, predstavljamo vam listu najboljih gradova za život homoseksualaca

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.