GATANJE U SLAVSKU SVEĆU: Evo šta znači ako PLAMEN gori ravnomerno, a šta ako treperi

Izvor: Telegraf.rs, 05.Maj.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GATANJE U SLAVSKU SVEĆU: Evo šta znači ako PLAMEN gori ravnomerno, a šta ako treperi

Gatanje u slavsku sveću je nešto što se u našem narodu praktikovalo vekovima, a danas je skoro zaboravljeno. 

Osnovna stvar kod gatanja u sveću je to kakav je plamen. Sve se tumači kao dobar ili loš predznak, od paljenja do toga kako sveća gori.

Slavsku sveću pali domaćin i ako se odmah i lako upali to je dobar znak, a ako se ugasi sama od sebe, loš znak za celu kuću, a posebno za domaćina. U nekim krajevima postoje verovanja da to predskazuje smrt nekoga u kući, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ali ta verovanja su nastala u vreme kad su čitave familije živele pod jednim krovom, pa danas pre možemo ovaj znak protumačiti kao nesreću koje će doneti poteškoće tokom godine.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Ako sveća sve vreme suzi i ne sagoreva dobro, to znači da ukućane muči tuga i da će biti prolivenih suza, a ako se sveća prelomi, znači da će ukućani pretrpeti materijalnu nesreću.

Po završetku slave sveća se gasi vinom, a po dimu koji se uzdiže iznad ugašene sveće, tumači se budućnost.

Važno je da za tu priliku budu zatvoreni prozori i da nema promaje, kako bi se isključili svi spoljni faktori. Ako se dim uzdiže ravno prema gore i neisprekidano, to je dobar znak, a ako krivuda i prekida se znači bolest u kući. Ako se dim usmeri samo ka jednoj osobi, to znači da će se ta osoba razboleti.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Njima se divimo: Prirodne lepotice poziraju BEZ ŠMINKE

Izvor: Savršena.com, 06.Maj.2016, 08:52

Selfi iz kreveta bez šminke (foto: Instagram).. Čini se da se danas dame i previše trude oko svog izgleda. Ali potreba je da shvate da ponekad nije neophodno biti perfektan jer je lepota relativna stvar i svaka žena na svetu je lepa na svoj način.. Mnoge poznate lepotice su nam to dokazale na društvenim...

Nastavak na Savršena.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.