FOTO: Mlada foka izabrala stepenice Sidnejske opere za sunčanje

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2015, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Mlada foka izabrala stepenice Sidnejske opere za sunčanje

Mlada foka vratila se nakon godinu dana na stepenice Sidnejske opere, što stručnjaci za biljni i životinjski svet smatraju znakom izuzetne čistoće ove velike australijske luke.

Džef Ros iz Kancelarije za nacionalne parkove i biljni i životinjski svet je rekao da je verovatno reč o istoj petogodišnjoj foki, koja je prošle godine u isto doba stepenice Opere učinila svojim domom.

"Stepenice Sidnejske opere možda nisu tradicionalno utočište foka, ali pre njene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izgradnje tu su se nalazile stene koje su privlačile ovu vrstu životinja", kazao je Ros.

"Činjenica da je grad izgrađen na ivici njihovog prirodnog staništa im ne smeta, a nama je veoma drago što možemo reći da povratak ovog mladog primerka znači da je more u luci čisto, a to znači i više ribe. Očekujemo ih u većem broju", rekao je on.

Lov u Australiji i na Novom Zelandu doveo je foke na ivicu izumiranja, ali proteklih decenija došlo je do ohrabrujućeg porasta njihovog broja. Takođe, one na Novom Zelandu oporavljaju se nešto brže od svojih australijskih kolega.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.