Dragocena dokumenta o Titaniku na netu

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragocena dokumenta o Titaniku na netu

Više od 200.000 dokumenata o "Titaniku" postalo je od danas dostupno na Internetu.

Kako javlja agencija AFP, zbirku je, povodom 100-godošnjice od potonuća čuvenog broda, postavio britanski vebsajt za istraživanje porodičnog stabla Ancestry.co.uk.

Među dokumentima su lista putnika, kao i testamenti Edvarda Smita, kapetana broda i američkih tajkuna Bendžamina Gugenhajma i Džona Džejkoba Astora.

Oni su bili među 1.500 putnika i članova posade koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su poginuli kada je brod u noći 15. aprila 1912. godine, tokom svoje prve plovidbe, udario u ledeni breg i potonuo.

Zbirka sadrži i više od 300 dosijea patologa, izveštaja o 328 tela pronađenih u moru, kao i fotografije nadgrobnih spomenika 121 putnika broda.

Banka podataka, koja će moći da se konsultuje besplatno do 31. maja, sadrži, takođe, listu putnika sa "Karpatije", broda koji je priskočio u pomoć "Titaniku" i spasio oko 700 putnika.

"Mnoge porodice su generacijama slušale kako je neki njihov predak možda bio na 'Titaniku'. Zaista nam je drago što možemo da pružimo pristup ovim dragocenim dokumentima i time omogućimo mnogima da otkriju priču o tragičnom putovanju svog pretka", kazala je predstavnica sajta Mirijam Silverman.

Godišnjica potonuća "Titanika" obeležava se raznim manifestacijama - projekcijom u 3D tehnici filmske epopeje Džejmsa Kamerona iz 1997, emitovanjem britanske televizijske drame u 86 zemalja i nizom novih knjiga i muzike.

Putnički brod sa potomcima nekih od žrtava pomorske tragedije zaplovio je u subotu iz Sauthemptona trasom "Titanika".

Prema zvaničnoj britanskoj istrazi iz 1912, sa "Titanika" je uspelo da se spasi 711 putnika.

Pogledajte kako izgleda replika Titanika u našoj Galeriji

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arhiva o Titaniku postavljena na Internet

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Apr.2012

LONDON - Više od 200.000 dokumenata o "Titaniku" objavljeno je na internetu uoči stogodišnjice od brodoloma koji se dogodio 15. aprila 1912. godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Titanikovo spomen krstarenje kasni zbog nevremena

Izvor: Blic, 10.Apr.2012, 00:30

Memorijalna plovidba rutom kojom se brod "Titanik" pre 100 godina kretao pre nego što je potonuo, kasni zbog snažnih vetrova. ..Portparolka "Spomen krstarenja Titanik" Rejčel O'Rajli rekla je da je brod "Balmoral" danas stigao u irski grad Kob s dva sata zakašnjenja zbog nevremena...Kob, nekada Kvinstaun,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.