Alkohol smanjuje moždanu masu

Izvor: B92, 15.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol smanjuje moždanu masu

Umereno konzumiranje alkohola možda je dobro za zdravlje srca, ali istraživanje obavljeno na Koledžu Velzli, u američkoj saveznoj državi Masačusets, pokazuje da nema takvo dejstvo i na mozak.

Istraživanje je pokazalo da što više neko pije, to se njegov mozak više smanjuje, prenosi Rojters.

Dosad je bilo poznato da se mozak smanjuje s godinama - kako napreduju kognitivni problemi i eventualna demencija, tako ima sve više oštećenja bele moždane mase i mozak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sve manji.

Vođa istraživanja Kerol En Pol i njene kolege s Koledža Velzli su, polazeći od uvreženog mišljenja da umerena količina pića pomaže mentalne funkcije i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, želeli da na uzorku od 1.839 muškaraca i žena ispitaju i odnos između zapremine mozga i konzumiranja alkohola.

Svim ispitanicima je skenirana glava, što je istraživačima dalo mogućnost da proračunaju ukupan volumen mozga, uzimajući u obzir i veličinu glave.

Ispitanici su razvrstani u pet grupa: na apstinente, one koji su nekada pili, one koji malo piju (jednu do sedam čaša alkoholnog pića nedeljno), one koji umereno piju (osam do četrnaest čaša nedeljno) i one koji mnogo piju (više od 14 čaša alkoholnog pića nedeljno).

Ispostavilo se da je ukupna moždana masa bila utoliko manja ukoliko je ispitanik više pio, a ta veza je bila još izrazitija kod žena nego kod muškaraca.

"Organizam žena brže apsorbuje alkohol od muškog organizma, pa su generalno gledano one ranjivije na efekte alkohola nego muškarci", naglašavaju američki istraživači.

Oni ističu da su, upak, potrebna dodatna istraživanja da bi se utvrdilo da li manja zapremina mozga utiče na funkcionisanje ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Alkohol zdrav srcu, ali mozgu ne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2008

NJUJORK - Umereno konzumiranje alkohola možda je dobro za zdravlje srca, ali istraživanje obavljeno na Velzli koledžu, u američkoj saveznoj državi Masačusets, pokazuje da nema takvo dejstvo i na mozak...Istraživanje je pokazalo da što više neko pije, to se njegov mozak više smanjuje, prenosi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Više alkohola, manje mozga

Izvor: Mondo, 15.Okt.2008

Umereno konzumiranje alkohola možda je dobro za zdravlje srca, ali nema takvo dejstvo i na mozak.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.