Vodič za uštedu energije u svakoj prostoriji

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za uštedu energije u svakoj prostoriji

Sitne promene u vašem domu i svakodnevnom ponašanju mogu osetno da poprave bilans u kućnom budžetu, a dom učine boljim mestom za život i istovremeno doprinesu očuvanju planete. Evo nekoliko jednostavnih saveta za svaku prostoriju vašeg doma koje možete primeniti već od danas, a nalaze se i među preporukama Svetskog fonda za prirodu (World Wide Fund for Nature).

Ulaz u dom

Neka sijalice koje koristite budu štedljive. Iako je štedljiva sijalica skuplja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od obične, njena korist je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, štedljiva troši četiri puta manje struje. To znači jedan plus za vaš kućni budžet i još jedan za našu planetu.

Kuhinja

Ovaj deo doma je tradicionalno veliki potrošač struje, a nekoliko jednostavnih poteza može da obezbedi veliku uštedu. Pri kupovini frižidera, rerne ili mašine za pranje sudova kupite model koji najviše štedi energiju. Iako je u startu nešto skuplji, na dugoročnom planu će se pokazati kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti značajno manji.

Kuvanje, osim što je zabavno i relaksirajuće, može da bude i ekonomično. Dovoljno je samo da stavite poklopac na šerpu dok kuvate i na taj način štedite i do 30 procenata električne energije.

Važno je i da ne držite vrata frižidera otvorena duže nego što je to neophodno jer na taj način brzo rasipate energiju, a ako nije neophodno, ne stavljajte šporet i frižider ili zamrzivač jedan do drugog.

Na pranju sudova takođe možete štedeti ako perete ekonomično i mašinu za sudove koristite samo kada se napuni.

Dnevna soba

Neka televizor, muzički uređaj i kompjuter u vašem dnevnom boravku ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 procenata struje koju koristite i kada su na "stand by" opciji.

Kupatilo

U kupatilu postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za pranje veša. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za pranje rublja koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe.

Potrošnju vode takođe možete smanjiti tuširanjem umesto kupanjem u punoj kadi jer na taj način potrošite višestruko više vode.

Izvor: kucastil.rs

Foto: jinkazamah/Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.