Fanatično vežbanje podstiče starenje tela

Izvor: Lepota i zdravlje, 12.Sep.2014, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fanatično vežbanje podstiče starenje tela

Ljudi koji fanatično vežbaju svaki dan rizikuju da se povrede, a ova loša navika podstiče ubrzano starenje tela i loše deluje na celoukupno stanje organizma, kažu stručnjaci.

Neprekidan umor, bol u mišićima i bezvoljnost mogli bi biti upozorenje tela da mu ne dajete dovoljno odmora između treninga.

Osim što tako rizikujete da se povredite, to je loša vežbačka navika koja podstiče starenju tela.

“U dvadesetima je potrebno oko 18 sati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << bi se popravila mišićna vlakna nakon vežbanja. U četrdesetima se to povećava na 36 sati”, kaže Džon Higins sa Univerziteta u Teksasu i nastavlja: “Forsiranje vežbanja pre nego što se mišići oporave može izazvati upale, što dodatno otežava vežbanje, a može poremetiti i rad imunološkog sistema, kao i ritam spavanja. Kako bi se to sprečilo, odmorite se između treninga. Nikad se ne smete osećati potpuno iscrpljenima, a jedan dan u nedelji nemojte raditi ništa ili radite lagane vežbe istezanja”.

Odmor je jedna od najvažnijih komponenti kvalitetnog treninga jer, ako je telo iscrpljeno, onda izostaju i rezultati. Stoga je uvek potrebno slušati telo i dati mu da se regeneriše.

Izvor: 24sata.hr, M. G.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.