Za obnovu Nepala preko pet milijardi dolara

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Apr.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu Nepala preko pet milijardi dolara

KATMANDU - Obnova područja u Nepalu pogođenih razornim zemljotresom mogla bi, prema prvim procjenama, da košta više od pet milijardi dolara.

Glavni ekonomista za azijsko-pacifički region američke konsultantske kompanije IHS Radživ Bisvas izjavio je da Nepal ima veoma ograničene mogućnosti da iz svojih resursa finansira spasilačke napore i obnovu zemlje.

''Ukupni dugoročni troškovi obnove u Nepalu, uz korištenje odgovarajućih građevinskih standarda za područja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << podložna zemljotresima, mogu da premaše pet milijardi dolara, što je oko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda Nepala'', izjavio je Bisvas.

On je upozorio da je potrebna hitna pomoć međunarodne zajednice u spasavanju preživjelih, kao i finansijska i tehnička podrška za dugoročnu obnovu ekonomije.

Policija je u ponedeljak potvrdila da je u zemljotresu magnitude 7,8 stepeni u Nepalu poginulo 3.617 ljudi, i još 18 osoba stradalih na Himalajima u lavini koju je izazvao zemljotres. Više od 6.500 ljudi je povrijeđeno širom zemlje.

U susjednoj Indiji stradala je 61 osoba, a na Tibetu 20, prenosi Beta.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.