Prednosti veganske ishrane

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti veganske ishrane

Urednica vesti sajta Huffington Post rešila je da usvoji veganski način ishrane kako bi videla kakve sve promene u životu i zdravlju to može da donese. Pored onih očiglednih otkrila je i neke „tajne“ prednosti ostavljanja mesa i mlečnih proizvoda.

Kada sam prvi put donela odluku da se prihvatim vegansku ishranu, mnogi od „sezonskih“ vegana u mom životu pričali su mi o divnim promenama koje mogu da očekujem.

Čula sam da ću moći znatno lakše da izgubim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neželjene kilograme, da ću imati više energije i da više neću morati toliko da se brinem o bolestima srca ili raku.

Sve te stvari zvučale su sjajno, ali kada sam prešla na novi režim ishrane otkrila sam i neke druge prednosti o kojima mi niko nije pričao.

Prva stvar, koja se desila bukvalno preko noći, bila je transformacija moje kože. Akne su nestale i za sobom ostavile zdravu i sjajnu kožu. Ceo život sam imala problema sa aknama i probalam sam sve što mi je bilo na raspolaganju da ovaj problem rešim. Opasne hemikalije na licu, izbacila sam brzu hranu, konstantne posete dermatologu, bukvalno sve, i ništa nije dalo rezultate.

Nisam znala da je za dobar deo problema zadužena moja ishrana bogata mlečnim proizvodima. Izgleda da postoji veza između mlečnih proizvoda i zdravlja i izgleda kože.

Druga „tajna“ prednost veganskog načina ishrane bio je san. Oduvek sam imala reputaciju među prijateljima i porodicom da spavam jako dugo. Međutim, kada sam promenila način ishrane shvatila sam da je razlog za to bio užasan kvalitet sna. Nova ishrana sa sobom je donela i kvalitetniji san – spavala sam znatno manje i budila sam se sa znatno više energije.

Pored fizičkih prednosti, pojavile su se i neke životne. Jedan od ključnih stvari bilo je to što se predamnom otvorio potpuno novi svet namirnica. Imala sam utisak da će prelazak na vegansku ishranu imati ograničenja, međutim, desilo se upravo suprotno. Otkrila sam brojne namirnice o kojima jednostavno nisam razmišljala jer sam bila zarobljena u ciklusu mesa i mlečnih proizvoda.

Oduvek sam mislila da su moji problemi sa kožom nasledni i da ću uvek biti osoba koja može da funkcioniše isključivo nakon 10 sati sna. Pogrešila sam.

Novi režim otkrio mi je potpuno novi svet zdravog života bez kog mislim da sada ne bi mogla da živim.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prednosti veganske ishrane

Izvor: BanjalukaLive.com, 01.Apr.2013

Urednica vijesti sajta Huffington Post riješila je da usvoji veganski način ishrane kako bi vidjela kakve sve promjene u životu i zdravlju to može da donese. Pored onih očiglednih otkrila je i neke „tajne" prednosti ostavljanja mesa i mliječnih proizvoda. Kada sam prvi put donijela odluku da...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.