Otkriven lek za alergiju na kikiriki

Izvor: Mondo, 18.Avg.2017, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven lek za alergiju na kikiriki

Bakterije nađene u sirovom jogurtu pokazale su se uspešnim u lečenju alergije na kikiriki!

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Istraživači iz Australije sproveli su istraživanje koje je pokazalo da bi bakterije iz sirovog jogurta mogle da budu trajni lek za alergiju na kikiriki.

Alergijske reakcije na kikiriki su jedan od najčešćih uzroka smrtnih ishoda kada je reč o alergijama na hranu.

U svakom slučaju, klinička istraživanja u Australiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << možda će nekome spasiti život, jer se pokazalo da kada se deci uz protein kikirikija da i probiotik stručno nazvan Lactobacillus rhamnosus, alergijska reakcija izostaje!

Drugoj grupi dece davan je placebo u trajanju od 18 meseci, a onda su testirani kako bi se utvrdilo da li su razvili toleranciju na kikiriki.

Na kraju istraživanja, 82 odsto dece kojima je davan probiotik više nisu imala alergijske reakcije na kikiriki, čak ni četiri godine kasnije.

"Ovi rezultati pokazuju da postoji realna šansa da se kod alergičnih ljudi razvije tolerancija na kikiriki. Ovo je veliki korak napred u istraživanja alergije na hranu", kaže profesor Mimi Tang.

Inače, ista probiotička bakterija takođe se pokazala korisnom u lečenju ekcema, respiratornih infekcija, pa čak i ADHD-a.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.