Na rafovima apoteka nedostaju inovativni lekovi

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na rafovima apoteka nedostaju inovativni lekovi

Lečenje pacijenata inovativnim lekovima u Srbiji još je pod znakom pitanja. Na pozitivnoj listi već četiri godine nema novih medikamenata, pa stručnjaci kažu da je zbog toga znatno usporen proces lečenja. Međutim, iz Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje odgovaraju da su početkom 2016. godine uveli 220 lekova.

Na rafovima srpskih apoteka lekova ima, ali uglavnom starije generacije. Svoje mesto na njima već četiri godine nisu dobili inovativni lekovi, jer se još >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ne nalaze na pozitivnoj listi, poručuju stručnjaci.

"Ono što nedostaje jeste konkretan kriterijum za prioretizaciju. Možda Srbija sebi ne može da priušti sve inovativne lekove, ali moraju da budu jasni kriterijumi na osnovu kojih se odlučuje koje su to terapisjke oblasti ili lekovi, prioritet za zemlju Srbiju i biće prvi dostupni pacijentima", kaže predsednica Odbora za zdravstvo Američke privredne komore Sandra Marinković.

Dok ne postanu dostupni, šteta je po pacijente ogromna. Istraživanje Američke privredne komore pokazuje da je od 2010. do 2014. godine u Evropi uvedeno 139 novih inovativnih lekova. 58 je dostupno u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Bugarskoj, dok se u Srbiji kosriti samo jedan lek.

S druge strane iz RFZO kažu da je u prethodnih nekoliko meseci doneta lista na koju je stavljeno 220 lekova, ne precizirajući o kojim medikamentima je reč.

 "Od toga se 48 lekova odnosi na lekove sa novim aktivnim supstancama, odnosno novim farmaceutskim oblicima, koji su po prvi put obezbeđeni osiguranim licima kao novo pravo iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok su za pojedine lekove koji su se već nalazili na Listi lekova proširene i indikacije".

Ipak, proizvođači inovativnih lekova kažu da se ne radi o 220 novih lekova.

"Ono što je mnogo veći problem jeste da su to tada bili u pitanju samo generički lekovi, dakle tada su na listu ušle praktično samo kopije lekova koji su već postojali na listi. Činjenica je da Srbija ne ulaže mnogo novca u zdravstvo", smatra direktor udruženja Inovia Bojan Trkulja.

Broj savremenih lekova je u Hrvatskoj veći četiri puta, u Bugarskoj sedam, a u Sloveniji čak 12 puta.

Da bi Srbija prišla zemljama u okruženju, stručnjaci kažu da je neophodno da se na pozitivnu listu godišnje uvede od 60 do 80 novih lekova.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lečenje inovativnim lekovima pod znakom pitanja

Izvor: N1 televizija, 02.Sep.2016

Lečenje pacijenata inovativnim lekovima u Srbiji još je pod znakom pitanja. Na pozitivnoj listi već četiri godine nema novih medikamenata, pa stručnjaci kažu da je zbog toga znatno usporen proces lečenja. Međutim, iz Republičkog fonda za zdravstveno osigiranje odgovaraju da su početkom 2016....

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.