Koža pokazuje čime se hranite

Izvor: B92, 17.Sep.2012, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koža pokazuje čime se hranite

Kao što postoje namirnice koje su korisne za ten, a samim tim i za vaše zdravlje, tako ima i onih koje je najbolje da izbegavate.

Stručnjaci odavno upozoravaju da ono što jedete određuje koliko će vaša koža biti zdrava. Jer, na njoj se svaka i najmanja promena vidi i ona uvek otkriva kakvo je zdravlje vašeg celokupnog organizma. I, kao što postoje namirnice koje su izuzetno korisne za ten, a samim tim i za vaše zdravlje, tako ima i onih koje je najbolje da izbegavate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Namirnice za lepotu

Borovnica - Prebogata je antioksidansima, u sebi ih sadrži više od bilo koje druge vrste voća i povrća. Antioksidansi sprečavaju prevremeno starenje kože jer smanjuju broj slobodnih radikala koji oštećuju njene ćelije.

Losos - Ova vrsta ribe bogat je izvor omega 3 masnih kiselina koje stvaraju zaštitnu membranu oko ćelija u vašem organizmu. Što je ćelijska membrana jača, u ćelijama ostaje veća količina vode i koža izgleda lepše i zdravije.

Bademi - Sadrže veliku količinu vitamina E i mononezasićenih masti koji smanjuju nivo holesterola u krvi i jačaju ćelijske membrane. Stoga, ako želite lepu i zdravu kožu svaki dan pojedite šaku badema.

Spanać i sve zeleno lisnato povrće - Kao i borovnica i zeleno povrće je bogat izvor antioksidanasa koji podstiču obnavljanje ćelija i, što je još važnije, usporavaju rast tumora. Sem toga, spanać sadrži i veliku količinu luteina, celuloze, kalijuma i folne kiseline koje obnavljaju ćelije kože, oštećene dugom izlaganju sunčevim zracima.

Hrana koja šteti koži

Testenina i hleb od belog brašna - Imaju visok glikemijski indeks i mogu da izazovu pojavu akni i bubuljica na koži. Stoga je zdravije jesti testeninu i hleb od integralnih žitarica bogatih antioksidansima.

So - U velikim količinama izaziva oticanje tkiva, pa koža deluje nezdravo i pojavljuje se celulit. Zato, ukoliko želite zdraviju kožu obavezno smanjite unos soli.

Slatkiši - velika količina šećera oštećuje kolagen i elastin, vlakna koja su zdravoj koži zaista neophodna. Ukoliko ste veliki ljubitelj slatkiša ne samo da ćete se ugojiti, što takođe nije dobro za vaše zdravlje, već će se i na vašoj koži pre vremena pojaviti bore, fleke i akne. Isušiće se i opustiti, tako da će koža ostariti ranije.

Foto: freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koža - indikator na koji način se hranimo

Izvor: Economy.rs, 17.Sep.2012

Kao što postoje namirnice koje su korisne za ten, a samim tim i za vaše zdravlje, tako ima i onih koje je najbolje da izbegavate.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.