Koka-Kola i Pepsi menjaju recepte

Izvor: B92, 09.Mar.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koka-Kola i Pepsi menjaju recepte

Koka-Kola i Pepsi promeniće dugogodišnje recepte za svoja pića kako bi se uklopili u nove zakonske propise u Kaliforniji.

Novi recept će, da bi dobio boju karamela, sadržati manje 4-metilimidazola (4 methylimidazole) sastojka koji se odnedavno našao na listi karcinogenih sastojaka u Kaliforniji.

Promena recepta je već primenjena u Kaliforniji a iz Koka-Kole poručuju da će ovaj recept uskoro biti proširen i na ostatak Amerike.

„Iako mi verujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne postoji rizik po zdravlje koji zahteva ovu promenu, zamolili smo proizvođače karamela da učine ovaj korak kako naš proizvod ne bi bio razlog za naučno neosnovanu etiketu ’’kancerogeno""poručuju iz Koka-Kole.

„Ova supstanca je označena kao kancerogena posle studije na miševima i pacovima i ne postoji dokaz da se isto dešava i kod ljudi" objašnjavaju iz Američke asocijacije napitaka.

Iz FDA tvrde da bi jedan čovek trebalo da popije 1.000 konzervi Cole i Pepsija kako bi doza bila izjednačena sa onom koja je davana glodarima u naučnoj studiji.

Ove dve kompanije čine skoro 90% tržista gaziranih pića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koka-Kola i Pepsi menjaju recepte

Izvor: medio.rs, 09.Mar.2012

Koka-Kola i Pepsi promeniće dugogodišnje recepte za svoja pića kako bi se uklopili u nove zakonske propise u Kaliforniji.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.