Karcinom jajnika može da se otkrije na redovnom pregledu

Izvor: N1 televizija, 08.Maj.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karcinom jajnika može da se otkrije na redovnom pregledu

Karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu i sa približno 220.000 novoobolelih svake godine, čini 3,7% svih slučajeva raka kod žena.

Procenjuje se da će se do 2030. godine broj obolelih i umrlih žena od raka jajnika uvećati za približno 60%. O ovom problemu u Novom danu je govorio prof. dr. Vladimir Pažin, načelnik hirurgije i onkologije u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front".

Pažin kaže da jedna od razloga ove statistike čak >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << "dobra".

"Prosečna dužina životnog veka raste. Incidenca karcinoma jajnika najveća oko 60 i 65 godine starosti", kaže Pažin.

Dodaje da se zna da postoje neki faktori koji povećavaju rizik, među njima su stil života i genetika.

"Ako se otkrije u prvom stadijumu, rak jajnika je izlečiv. Ako se otkrije kasnije, tad je borba već praktično izgubljena", kaže Pažin.

Pažin dodaje da rak može da se otkrije na redovnom ginekološkom pregledu, i da je "preventiva bolja od kurative".

Mihajlović: Žene moraju da brinu o svom zdravlju

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je ženama da brinu o svom zdravlju i time sačuvaju sebi život.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović poručila je ženama da brinu o svom zdravlju i time sačuvaju sebi život, saopšteno je danas iz njegog kabineta.

Mihajlović je povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, podsetila žene da odlaze na redovne zdravstvene preglede, jer jedino na taj način mogu sebi da sačuvaju život.

Prema njenim rečima, iako je po učestalosti rak jajnika na petom mestu, ta bolest predstavlja najsmrtonosniji malignitet među kancerima genitalnih organa.

"Zbog nespecifičnosti simptoma koju ova maligna bolest nosi, ona se najčešće otkriva u kasnijim fazama, kada su šanse za lečenje male. Zbog toga su važne preventiva i redovni ginekološki pregledi", istakla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala i da nova Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost, kao i zakon koji je u pripremi, posebnu pažnju posvećuju zdravstvenoj zaštiti žena i očuvanju reproduktivnog zdravlja, navodi se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pažin: Karcinom jajnika izlečiv ako se otkrije na vreme

Izvor: N1 televizija, 08.Maj.2016

Karcinom jajnika je osmi po učestalosti maligni tumor u svetu i sa približno 220.000 novoobolelih svake godine, čini 3,7% svih slučajeva raka kod žena...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.