I minut trčanja je nešto

Izvor: Mondo, 25.Jul.2017, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I minut trčanja je nešto

Trčanje je jedna od onih aktivnosti koju ljudi ili vole ili ne vole, nema sredine. Šta god da mislite o trčanju, novo istraživanje pokazuje da je potrebno samo malo te aktivnosti da biste poboljšali zdravlje.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Za potrebe studije, naučnici iz Velike Britanije su analizirali podatke o aktivnosti i zdravlju kostiju više od 2.500 žena. Njihova aktivnost je praćena putem elektronskih narukvima, a zdravlje kostiju je izmereno pomoću >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ultrazvuka.

"O čemu govorim kad govorim o trčanju"

Istraživači su otkrili da su žene koje su trčale kratko ali intenzivno imale zdravije kosti. Preciznije, žene koje su trčale između minut i dva dnevno, imale su za četiri odsto zdravije kosti nego one koje su trčale manje od minut.

One koje su trčale duže od dva minuta imale su šest odsto zdravije kosti, što je navelo stručnjake na zaključak: što više trčanja, to su kosti zdravije.

Ovo niste znali o trčanju!

Naučnici ističu da su zdravlje i jačina kostiju važni iz očiglednih razloga - oni su "podrška" telu - ali i zato što se tako smanjuje rizik obolevanja od osteoporoze, ali i od loma kostiju.

Ovako ćete zavoleti trčanje

Ako inače volite da trčite, onda je ovo za vas super vest jer znate da su vam kosti zdrave. Ukoliko ne trčite i ne volite, dobro je znati da je dovoljan samo minut, dva da biste poboljšali svoje zdravlje.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.