Depresija i srčane bolesti

Izvor: B92, 24.Sep.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depresija i srčane bolesti

Srčani bolesnici, kod kojih istovremeno dodje do pojave simptoma depresije, izloženi su velikom povećanju opasnosti od smrtnog ishoda, pokazali su rezultati istraživanja "Vajthol II" (Witehall), koje je medjunarodna grupa naučnika sprovela medju britanskim stanovništvom.

Naučnici su došli do tih rezultata obavivši poredjenje opasnosti od smrtnosti medju 5.936 britanskih funkcionera, od kojih su neki bili istovremeno izloženi srčanim oboljenjima i depresiji, a drugi zdravi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili izloženi samo jednoj od te dve patologije, preneli su francuski mediji.

Nakon petogodišnjeg istraživanja je utvrdjeno da je smrtnost kod osoba sa istovremeno oba oboljenja 2,9 puta veća nego kod onih bez obe bolesti.

Utvrdjeno je i da je opasnost od smrtnosti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima 3,9 puta veća medju pacijentima s istovremenim simptomima depresije i kardiovaskularnom patologijom, u odnosu na grupu osoba bez kardiovaskularnih oboljenja i depresije.

Naučnici zato ističu da je otkrivanje depresije kod srčanih bolesnika od velikog značaja.

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kineske vežbe za zdravlje i dug život

Izvor: S media, 24.Sep.2010

Problem sa viškom kilograma, povišenim krvnim pritiskom i nivoom šećera u krvi mogu biti ublaženi praktikovanjem taj čija...Treniranje sportskih veština kao što su či gong, poznat i pod nazivom či kung i taj či može da pomogne osobama koje imaju problem sa viškom kilograma, povišenim krvnim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.