Bolji odnos prema HIV pozitivnim osobama

Izvor: B92, 12.Avg.2013, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji odnos prema HIV pozitivnim osobama

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja pokazalo je da su srednjoškolci dobro informisani o virusu HIV-a i sidi, kao i da je sve manja

diskriminacija prema HIV pozitivnim osobama, rekla je danas Katrina Mitić iz resornog ministarstva.


"Mladi su jako dobro informisani o HIV-u, oni tačno znaju kako se virus može preneti, dakle da se ne mogu zaraziti rukovanjem. I istraživanje je pokazalo da imaju pozitivan stav prema osoba koje žive sa HIV-om," rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je direktorka HIV projekata u Ministarstvu

zdravlja Katarina Mitić za RTS.

Ona je istakla i da jedan od zaključaka, da je neophono uvesti zdravstveno obrazovanje kao predmet u škole kako bi mladi sistematski edukovali i o HIV virusu.

Istraživanje je rađeno posle edukativne kampanje "HIV ključne reči - zaštiti se znanjem" koju je ministarstvo sprovelo u junu.

Prema rečima Katarine Mitić interaktivni časovi su sprovedeni u 20 gradova u 30 srednjih škola, na kojima su predavanja osim stručnjaka držali i učenici škola.

"Kampanja je pokazala koliko su važni vršnjački edukatori, pošto mladi mnogo bolje reaguju na svoje vršnjake u odnosu na starije osobe", rekla je ona.

U Srbiji prema poslednjim statisikama živi oko 1.700 osoba sa HIV-om, a Mitićeva je kazala da svi koji žele mogu da se testiraju i da testova u Institutima za javno zdravlje ima dovoljno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koliko srednjoškolci znaju o HIV-u

Izvor: RTS, 12.Avg.2013

Mladi su veoma dobro informisani o HIV-u, znaju kako se virus može preneti, a istraživanje je pokazalo da imaju pozitivan stav prema osobama koje žive sa HIV-om, kaže za RTS Katarina Mitić, direktorka HIV projekata u Ministarstvu zdravlja...Ministarstvo zdravlja sprovelo je istraživanje o tome...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.