Koliko srednjoškolci znaju o HIV-u

Izvor: RTS, 12.Avg.2013, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko srednjoškolci znaju o HIV-u

Mladi su veoma dobro informisani o HIV-u, znaju kako se virus može preneti, a istraživanje je pokazalo da imaju pozitivan stav prema osobama koje žive sa HIV-om, kaže za RTS Katarina Mitić, direktorka HIV projekata u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo zdravlja sprovelo je istraživanje o tome koliko su srednjoškolci informisani HIV-u i sidi i rezultati su ohrabrujući.

"Mladi su veoma dobro informisani o HIV-u, oni tačno znaju kako se virus može preneti, dakle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se ne mogu zaraziti rukovanjem. I istraživanje je pokazalo da imaju pozitivan stav prema osobama koje žive sa HIV-om," rekla je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a Katarina Mitić, direktorka HIV projekata u Ministarstvu zdravlja.

Jedan od zaključaka je da je neophodno uvesti zdravstveno obrazovanje kao predmet u škole kako bi mladi sistematski edukovali i o HIV virusu.

Istraživanje je sprovedeno posle edukativne kampanje "HIV ključne reči - zaštiti se znanjem" koju je Ministarstvo sprovelo u junu.

Katarina Mitić napominje da su interaktivni časovi su sprovedeni u 20 gradova u 30 srednjih škola, na kojima su predavanja osim stručnjaka držali i učenici škola.

"Kampanja je pokazala koliko su važni vršnjački edukatori, pošto mladi mnogo bolje reaguju na svoje vršnjake u odnosu na starije osobe", rekla je predstavnica Ministartsva zdravlja.

Testova za HIV u Institutima za javno zdravlje ima dovoljno i svi koji žele mogu da se testiraju.

Prema poslednjim statisikama, u Srbiji živi oko 1.700 osoba sa HIV-om.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srednjoškolci informisani o HIV-u i sidi

Izvor: EurActiv Srbija, 12.Avg.2013

Mladi ne znaju da li je sida izlečiva bolest, a više od 50% srednjoškolaca ne bi prekinulo druženje sa HIV pozitivnom osobom, utvrdjeno je istraživanjem Ministarstva zdravlja. Ipak, medju srpskim srednjoškolcima i dalje postoje predrasude prema ljudima koji su HIV pozitivni, pokazali su edukativna...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.