BiH: Deca pune ambulante zbog upale pluća

Izvor: B92, 18.Dec.2014, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Deca pune ambulante zbog upale pluća

U Bosni i Hercegovini je povećan broj obolelih od upale pluća, a u pojedinim gradovima to je poseban problem, upozoravaju lokalni lekari, jer se u zdravstvene ustanove javlja veliki broj obolele dece, pišu "Nezavisne novine".

Prema podacima koje imaju domovi zdravlja Kantona Sarajevo, povećan je broj dece obolele od upale pluća i radi se o neuobičajeno velikoj cifri za ovo doba godine.

Portparol sarajevskog Doma zdravlja Arman Šarkić potvrdio je da se, prema trenutnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podacima, može reći da je broj obolelih iznad proseka, ali da još nije proglašena epidemija.

"Ima dosta slučajeva atipične upale pluća, koja je virusna i koja se prenosi vazduhom s osobe na osobu, za razliku od obične upale koja nije prenosiva. Najviše obolelih je medju decom predškolskog i školskog uzrasta", naveo je Šarkić banjalučkom dnevniku.

Pojasnio je da su simptomi kod atipične upale pluća suvi kašalj koji traje duže i da se može utvrditi samo radiološkim nalazom i dodao da je povećan i broj obolelih od tipične upale pluća koju izaziva bakterija i prati je kašalj sa sekretom, visoka temperatura, groznica, bolovi u grudnom košu, a kod dece i starijih se javlja otežano disanje.

Da je i u Tuzli poslednjih meseci drastično povećan broj dece obolele od upale pluća svedoči i portparol tamošnjeg univerzitetskog kliničkog centra Ersija Mujadinović, koja precizira da se najviše radi o školskoj deci, a da su i u Doma zdravlja Banjaluka imali odredjen broj takvih slučajeva navodi i portparol ustanove Dušica Stanković.

"Lekari savetuju da se gradjani posvete jačanju imuniteta i da izbegavaju javna okupljanja. Takodje treba održavati higijenu, često prati ruke i piti dosta tečnosti", prenela je Stanković poruku lekara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.