Gorka istina, Vinkovčanima odavno poznata

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Jun.2016, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorka istina, Vinkovčanima odavno poznata

KOLUMNA - Za Vinkovčane nije bilo nikakvo veliko iznenađenje kada je jedna komercijalna televizija nedavno donijela priču o trovanju uzvanika u

svatovima u svatovskoj dvorani vinkovačke tvrtke Boso, a poslije i o poslovanju ove tvrtke koja zapošljava oko 1.200 radnika i potcjenjivačkom odnosu vlasnika Bosiljka Stanića prema radnicima koje naziva ovcama.


U njegovim trgovinama i kuhinjama, zapošljavaju se samo oni koji nemaju drugog izbora , a i oni ili dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << otkaz ili ga sami daju jer ne mogu izdržati pritisak nadređenih koji zaposlenike iskorištavaju do zadnjeg atoma snage. Na svakoj trgovini Boso može se vidjeti oglas kojim traže blagajnice, trgovkinje, mesare, vozače ili za neke druge poslove jer tvrtka Boso ima osim trgovina, farme  svinja, klaonicu za preradu mesa, mnoštvo vozila za razvoženje robe iz skladišta u trgovine, a zadnjih mjesec dana većina trgovina je dobila mini-pekarnice gdje su djelatice obvezne uz sav ostali posao, peći više vrsta peciva i bureka.

Voditelji trgovina se žale kako u određenom roku moraju  prodati određenu vrstu robe, a ako ne uspiju, moraju je otkupiti budući,  objašnjavaju vinkovački cinici,  Bosiljko Stanić ne smije biti na gubitku jer mora voziti crni mercedes najviše klase.  Bosini zaposlenici ne mogu kupovati živežne namirnice gdje im je volja ili gdje im je jeftinije, nego isključivo u diskontima i trgovinama Bose gdje moraju mjesečno kupiti robe u vrijednosti 700 kuna. Uz to, zaposlenici vinkovačkog bossa, kao i njihova djeca ne smiju se vjenčati gdje žele već svoj svadbeni pir smiju proslaviti isključivo u salama za vjenčanje Bosiljka Stanića.

Nešto slično prakticira i Stanićev kolega, Ivica Todorić koji je zapovjedio da radnici u njegovoj farmi svinja kod Vinkovaca, ne smiju za svinjokolju kod svoje kuće sami toviti svinje ili ih kupiti kod nekog drugog već isključivo s farme Agrokor. Ova uredba je objašnjena kao preventivom kako radnik ne bi na farmu donio kakvu bolest s drugih svinja. I Todorićevi radnici namirnice moraju kupovati u trgovinama Konzum jer, kako objašnjava Stanić "a, gdje bi drugdje trebali kupovati?".

Ne znamo kako je Stanić objasnio svoj naputak o zabrani vjenčanja u drugim salama za vjenčanje osim njegovim, ali za pretpostaviti je da je u pitanju štednja jer tako, misli Stanić, sale i kuhinje imaju posla što znači da neće biti viška radnika, troši se roba koju sami proizvode i u cijelom tom krugu svi imaju koristi. Trgovkinje petkom i subotom, barem dva puta mjesečno, nakon što su odradile svojih 8 ili 10 sati u trgovini, imaju obvezu posluživati u salama za vjenčanje i za to su dodatno plaćene, ali daleko od iznosa koji bi dobili da se pošteno obračunavaju i isplaćuju prekovremeni sati, noćni rad i rad nedjeljom.

Prije pola godine smo pisali o slučaju iz lanca trgovina Boso, kada je jedna djelatnica nazvala računovodstvo i upitala kada će  biti plaća, a kada je vlasnik čuo za ovakvu drskost, naredio je da se svaki djelatnik koji se ubuduće bude raspitivao kada će biti plaća, ima kazniti s 500 kuna iz plaće.  Gradski oci Vinkovaca gdje je već 26 godina na vlasti HDZ, ne smiju tvrditi da ne znaju što Stanić radi sa svojim radnicima jer i do njihovih ušiju su dolazile priče o mobingu i "cijeđenju" zaposlenika. Štoviše, svoje stranačke skupove održavaju u svečanim salama Boso, upravo u onima gdje su se prije dva mjeseca potrovali uzvanici na svatovima i očito s Bosiljkom Stanićem imaju dobre poslovne i sve druge odnose.

Ne tvrdimo da je postignut kakav prešutni dogovor HDZ-a i Bose pa vinkovački trgovački šerif može raditi što hoće, a za uzvrat, lupamo bez veze, donirati stranci novac, ali činjenica je da je ovo o čemu se zadnjih tjedana priča diljem Hrvatske, poznato svima u Vinkovcima već barem godinu ili dvije. Tek nakon što je graknula javnost, trgli su se i inspektori, doduše, prvo inspektori rada, pa su već poćeli opsjedati upravu Bose i češljati poslovanje. Sve je to moglo i moralo početi i ranije, ali očito, u Vinkovcima nije bilo političke volje da se krene...
Pogledaj vesti o: Zakon o mobingu

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.