Vujović: Rebalansom Srbija ulazi u reforme

Izvor: Prva.rs, 24.Okt.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Rebalansom Srbija ulazi u reforme

“U ovoj godini smisao rebalansa nije samo da se omogući realizacija budžeta nego i da se započnu reforme koje pred nama stoje. Ovaj rebalans uvodi ključni element budućih reformi, a to je smanjivanje rashoda”, izjavio Vujović predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budzetu Srbije za 2014.godinu.

On je rekao da je deficit budžeta porastao sa 183,6 milijardi dinara na 224,7 milijardi dinara.

On je rekao da je tokom godine došlo do odstupanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pa je na strani prihoda ostvareno manje za 33 milijarde, a na strani rashoda je potrošeno više 16 milijardi dinara.

Ministar je skrenuo pažnju da i na strani prhioda i rashoda budžeta imamo neravnomernu dinamiku jer su tokom prvih osam meseci ukupni prihodi pali u odnosu na prethodnu godinu ali je poslednja dva tri meseca dinamika pozitivna, jer postoji rast i od akciza i PDV.

Ovaj rebalans, kako je naveo, odražava težinu i negativni uticaj javnog sektora, pogotovo javnih preduzeća na deficit, odnosno dug ove zemlje i dodao da je krajnje vrem da se pozabavimo tim problemom.

On je rekao da je rebalans bio nužan jer je u ovoj godini postojalo nekoliko stvari koje niko nijemogao da predvidi , kao što su poplave i niža stopa rasta i niža stopa inflacije.
“Umesto planirane stope rasta od plus jedan odsto, realna stopa rasta će biti minus jedan odsto sigurno, a možda i niže”, izjavio je on.

Vujović je skrenuo pažnju da po međunarodnoj metodologiji garancije ulaze u deficit, a po našoj se tretiraju delom finansiranja.
“Na vama je da procenite da li ćemo i kada menjamo metodoligiju. Vi ćete sami proceniti da li ćete ih tretirati kao defiict ili elemenat fianansiranja. Mislim da je važno da narod zna da je reč o nekoliko kategorija. Garancije koje su se realizovale su stvarni trošak i trebalo bi da budu sastavni deo deficita i to su garancije koje se odnose na Puteve, Železnice, Srbijagas", izjavio je Vujović.

Vujović je izjavio da će budžet za sledeću godinu jasno iskristalizovati i pokazati koje subvencije nemaju osnovu ni sa stanovišta učešća u društvenom proizvodu, ni sa stanovišta efekata.
"Ovim rebalansom krećemo sa rezanjem troškova, da bismo od 1. januara ovim merama dodali ostale mere ušteda kao što je smanjenje subvencija i transfera", izjavio je Vujović.

On je rekao da je teško opravdati subvencije koje se daju u poljoprivrednoj proizvodnji vlasnicima koji imaju preko 20 do 100 hektara zemlje.
"To su komercijalna gazdinstva koja ne treba da počivaju na subvencijama nego na komercijalnoj računici i konkurentnosti", izjavio je on.

Ministar je istakao i da će biti preispitane sve subvencije koje se daju preduzećima koja nemaju jasne programe razvoja.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.