Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Izvor: Prva.rs, 21.Sep.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je degenerativni moždani poremećaj srednjeg ili poznog životnog doba koji uništava neurone i veze u moždanoj kori što dovodi do značajnog gubitka moždane mase.
Dovodeći do postepenog, nepovratnog gubitka pamćenja, sposobnosti govora, svesti o vremenu i prostoru i, na kraju, sposobnosti za staranje o sebi.
Bolest je opisao nemački psihijatar Alojz Alchajmer 1906. godine.
U svetu od Alchajmerove bolesti boluje oko 18 miliona osoba, a procenjuje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << kod nas oko 100.000 osoba ima ovu bolest ili neku vrstu demencije, koje predstavljaju mentalno propadanje u najmanje dve oblasti, kao što su pamćenje, govor, prostorna orijentacija.
Troškovi nege i lečenja za obolele od demencije na godišnjem svetskom nivou, ravni su količini novca koje ostvari osamnaesta privreda na svetu. U ekonomski naprednijim zemljama, velika pažnja se posvećuje prvenstveno nezi ovih bolesnika, a u našim uslovima nažalost bolest se ne prepoznaje na vreme u više od 50% slučajeva, a samim tim se troškovi nege i lečenja nepotrebno povećavaju.
U interesu samih bolesnika je da se bolest dijagnostikuje na vreme, kako bi se pravovremeno primenila terapija koja ne leči samu bolest, ali je značajno usporava i samim tim omogućava kvalitetniji život i bolesniku i njegovoj porodici.
Metode kojima se danas borimo protiv te bolesti, jesu lekovi koji bi zaustavili njeno širenje, međutim, oni najefikasniji i dalje se ispituju.
Broj obolelih od Alchajmerove bolesti povećava se starenjem, s toga stručnjaci svim osobama koje odu u penziju savetuju da se zdravo hrane, da budu fizički aktivne i da ne prestanu da rade na sebi.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.