Srbija uspešno predstavljena na 10 sajmova knjiga u svetu

Izvor: Press, 18.Dec.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uspešno predstavljena na 10 sajmova knjiga u svetu

Ministarstvo kulture i informisanja poverilo je Narodnoj biblioteci Srbije ulogu izvršnog organizatora i realizatora nastupa Srbije na međunarodnim sajamskim manifestacijama u inostranstvu - sajmovi knjiga i srodni sajmovi.
Tako je Srbija tokom 2014. godine predstavljena u Lajpcigu, Skoplju, Sarajevu, Solunu, Moskvi, Šijanu, Frankfurtu, Zagrebu, Gvadalahari i Sofiji, saopšteno je danas iz nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << biblioteke.

Uspeh u predstavljanju naše književne produkcije može se meriti i dobijenim priznanjima poput nagrade za najorganizovaniji nastup na Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, odnosno Evropskom nagradom za književnost čiji je ovogodišnji laureat književnik Uglješa Šajtinac.

U odnosu na činjenicu da je prethodne godine država bila predstavljena na tri međunarodne sajamske manifestacije, ovogodišnje aktivnosti omogućile su organizovano i sistematično predstavljanje domaće književne produkcije na čak deset značajnih međunarodnih sajmova u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi.

Za organizaciju nacionalnih štandova Srbije bio je zadužen tim stručnjaka koji su činili predstavnici Narodne biblioteke Srbije, Udruženja izdavača i knjižara Srbije i Ministarstva kulture i informisanja, uz podršku reprezentativnih udruženja književnika.

Istovremeno, na domaćim nacionalnim štandovima gostovali su sledeći ugledni srpski književni stvaraoci i istoričari književnosti: Vladislav Bajac, Mihajlo Pantić, Dragan Velikić, Zvonko Karanović, Danica Vukićević, Snežana Minić-Veljović, Gordana Ilić-Marković, Jasminka Petrović, Goran Petrović.

Tamo su se predstavili i Dragan Jovanović Danilov, Srđan Tešin, Vule Žurić, Srđan Srdić, Alen Bešić, Enes Halilović, Mirjana Novaković, Dejan Stojiljković, Uglješa Šajtinac, Borivoje Adašević, Igor Marojević, Gordana Ćirjanić i Mileta Prodanović.

Svaki nastup Srbije pratila je posebna publikacija Narodne biblioteke Srbije pod naslovom "Pisci iz Srbije" prevedena na odgovarajući jezik (nemački, ruski, kineski i drugi).

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.