Izvor: Blic, 12.Feb.2016, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUPERSONIČNA KRALJICA NEBA Neverovatne fotografije unutrašnjosti prvog Konkorda koji je preleteo Atlantik

Prvi Konkord koji je prleteo Atlanski okean je konačno dostupan za javnost.

Nakon što je duže od decenije bio izložen na pariškom aerodromu Orli u Delta muzeju, avion je uz pomoć donacije iz Velike Britanije uspeo da zasija starim sjajem.

U potpunosti je renovirana i rekonstruisana unutrašnjost aviona sa svim detaljima koji su ga činili toliko posebnim te davne 1975. godine.

Model aviona 102-F-WTSA je prvi koji je prleteo Atlantik i trebalo je da ubedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Amerikance u svoju bezbednost i brzinu.

Njegovi naslednici su skoro trideset godina uspešno prevozili bogate i slavne ljude od Londona do Njujorka za upola kraće vreme od ostalih aviona.

Jedina nesreća ovog tipa aviona desila se 25. jula 2000. kada se Er Fransov avion prilikom poletanja sa aerodroma Šarl de Gol u Parizu zapalio i srušio na obližnji hotel.

Uzrok nesreće je bio komad metala na pisti otpao od aviona koji je prethodno sleteo.

Metal je probušio gume na avionu, a parčići gume su probušili rezervoare iz kojih je procurilo gorivo i zapalilo se.Tom prilikom su poginuli svi putnici i članovi posade.

Avion je povučen iz saobraćaja 24. oktobra 2003., a poslednji let se desio 26. novembra iste godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.