Ostrvo kao mravinjak

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2015, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostrvo kao mravinjak

Najnaseljenije ostrvo na svetu nalazi se usred afričkog jezera Viktorija. Migingo je veličine pola fudbalskog igrališta, na njemu živi više od 130 ljudi, čije su kolibe od drveta i lima načičkane jedna uz drugu.

Ipak, mesta se našlo i za pet barova, kozmetički salon, apoteku i bordel. Većina stanovnika su ribari i trgovci ribom koji žive od bogatstva najvećeg tropskog jezera na svetu.

Ovo kamenito ostrvo je bilo nenaseljeno sve do 1991. godine, kad su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ovde naselila dva kenijska ribara. S druge strane, ugandski ribar Josip Nzbuga tvrdi da je on bio prvi došljak na ostrvu 2004. godine i da je ovde pronašao samo napuštenu kuću.

Uglavnom, ovde je uskoro vrvilo od ribara jer se pročulo da su vode pored ostrva bogate smuđem, a pred Keniju i Ugandu postavilo se pitanje čije je ostrvo. Iako se po službenim dokumentima i kartama od 1926. vodilo kao kenijsko, ovde je 2004. upala ugandska pomorska policija, razapela šatore i razvila ugandsku zastavu.

Nastali su diplomatski pregovori koje su razrešili stručnjaci. Utvrđeno je da je za 500 m ostrvo u granicama Kenije. Sporazum je postignut 2009. godine, dopušteno je svim ribarima da ovde nastave da žive, a Uganda je povukla sa ostrva svojih 48 policajaca.

Vode oko ostrva su toliko bogate ribom da svakog jutra 100 brodića prevozi tone ulova do luka gde se pakuje i izvozi u Evropsku uniju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.