Ono što je izumela ova devojčica će promeniti svet (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 22.Avg.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ono što je izumela ova devojčica će promeniti svet (VIDEO)

En Makosinski je tinejdžerka čiji izum je osvojio drugo mesto na lokalnom takmičenju u nauci, u kanadskom gradu Viktorija.

Njen projekat je veoma jednostavan, a reč je o baterijskoj lampi koja se napaja isključivo iz toplote ruke, a sadrži četiri električne komponente.

Ipak, ako Enin projekat ostane u mraku njenog rodnog grada, svet bi mogao da izgubi izvor svetla koji ne koristi baterije, solarnu energiju, niti energiju vetra.

Printskrin: Youtube / >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ShawTVSouthVI

Ovo je izum koji bi mogao da promeni život makar jednoj petini svetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji.

Devojčica iz Kanade, polu Filipinka, pričala je sa svojom drugaricom sa Filipina koja je popustila u školi jer nije imala struju kod kuće, zbog čega nije mogla da ispuni svoje obaveze.

- To je bila inspiracija za moj projekat. Htela sam da pomognem drugarici i pomislila sam da je lampica moguće rešenje – izjavila je mala naučnica.

Printskrin: Youtube / ShawTVSouthVI

En je provela nekoliko meseci dizajnirajući lampu, a nagrada za to bio je trofej napravljen od Lego kockica, poseta sedištu kompanije Lego u Danskoj i stipendija u iznosu od 25.000 dolara.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: YahooNews)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Ono-sto-je-izumela-ova-devojcica-ce-promeniti-svet

Izvor: medio.rs, 22.Avg.2014

Ovo je izum koji bi mogao da promeni život makar jednoj petini svetske populacije koja nema redovan pristup električnoj energiji..En Makosinski je tinejdžerka čiji izum je osvojio drugo mesto na lokalnom takmičenju u nauci, u kanadskom gradu Viktorija...Njen projekat je veoma jednostavan, a reč...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.