Od sutra izložba: Otisak vremena - Istorija u toku

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od sutra izložba: Otisak vremena - Istorija u toku

Na izložbi "Otisak vremena - Istorija u toku" koja će biti otvorena sutra u Galeriji Grafički kolektiv biće predstavljena dela laureata nagrade Veliki pečat od 1963. do 2014. godine.
Povodom obeležavanja jubileja, 65 godina rada, Grafički kolektiv je posebnu pažnju posvetio dobitnicima Velikog pečata, najstarijem nacionalnom priznanju koje šestu deceniju izdvaja najznačajnije autorske pojave u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << stvaralačkoj oblasti.

Nagrada je ustanovljena 1963. godine i kontinuirano referiše različite stilske mene i kreativne osteljivosti tipične za savremenu likovnu umetnost.

Kao svojevrsni uvid u srpsku grafičku scenu tokom poslednjih pola veka ova postavka radova 52 laureata naglašava da nagrada Veliki pečat demantuje zatvorenost grafike kroz potencijal njenih dobitnika koji svojim specifičnim izrazom konstantno reafirmišu njene osobenosti.

Nagrada se dodeljuje na Majskoj izložbi grafike, koja u svom kontinuitetu dugom preko 60 godina afirmiše, podstiče i prezentuje nove pojave na savremenoj likovnoj sceni, a potencijali i dometi grafičara često se mogu sagledati upravo kroz to priznanje.

Praćenjem decenijske hronologije laureata ove nagrade, formira se uspešna sinteza promene "poetskog diskursa" i dešavanja u okviru savremene grafičke scene u Srbiji.

Promena jezičkih svojstava i predstavljačkih potencijala u vremenskom rasponu od pet decenija reflektovala se i na ovu nagradu, jer adekvatno izdvaja više generacija savremenih umetnika i njihove nesporne stvaralačke domete.

Izložbu, koja će biti otvorena do 12. decembra, prati i monografija koja predstavlja antologiju o istaknutim grafičarima iz druge polovine 20. i prvih decenija 21. veka - štivo za buduće generacije istoričara umetnosti i likovnih kritičara posvećenim izučavanju grafičke umetnosti.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.