Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesporazumi u sporazumima

Dva potpisana sporazuma o postizbornoj saradnji između SDA i Demokratske fronte Željka Komšića očigledno nisu dovoljan garant stabilnosti partnerstva ovih partija. Zato, svako malo, kada na terenu zapne realizacija potpisanog, dodatne garancije moraju davati lideri Bakir Izetbegović i Komšić, pomiriteljskim razgovorima na najvišem nivou.

Sporazumi su najprije bili na kušnji pri formiranju većina u skupštinama kantona sa sjedištem u Goraždu i Tuzli. Sijevanje varnica prekinuto >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je medijatorstvom i prijateljskom kaficom šefova partija. A onda je došao na red Kanton Sarajevo, gdje skupštinsko rukovodstvo još nije izabrano, kao ni delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Rok za konstituisanje ovog doma  istekao je 1. decembra, a njegovo nepoštivanje Centralna izborna komisija BiH (CIK) smatra neustavnim djelovanjem, budući da se na ovaj način blokira uspostava vlasti na federalnom i državnom nivou. Vodeće partije u Sarajevskom kantonu, SDA i DF,  ignorisale su do sada najmanje dva upozorenja CIK-a da hitno izaberu delegate. Saopštile su, tek reda radi, da će uraditi sve kako bi se što prije implementirali rezultati oktobarskih opštih izbora. Ovo kršenje Ustava nije bilo povod za vanredne sastanke lidera, ali jeste drugi, mnogo važniji problem - postizborno zapošljavanje u institucijama vlasti i javnim ustanovama.

Aktuelni javni konkursi u Kantonu Sarajevo, u kojem je SDA vlast u tehničkom mandatu i u kojem DF tek planira uzeti dio poluga vlasti, toliko su naljutili Komšićeve saradnike u partiji da su zaprijetili prekidom partnerstva sa Izetbegovićevom strankom. S obzirom na to da se prijetnja odnosila na sve nivoe vlasti,  vođe su brzo reagovale i sjele za sto.

Aktuelni javni konkursi u Kantonu Sarajevo, u kojem je SDA vlast u tehničkom mandatu i u kojem DF tek planira uzeti dio poluga vlasti, toliko su naljutili Komšićeve saradnike u partiji da su zaprijetili prekidom partnerstva sa Izetbegovićevom strankom

Izetbegović je Komšiću obećao da će biti zamrznuta zapošljavanja u tehničkom mandatu i nesporazum je, zasad, riješen. Ispostavilo se da je upozorenje CIK-a o neustavnom djelovanju liderima bezazleno poput kominikea Vijeća za implementaciju mira u poređenju s mogućnošću da DF otkaže obećanu saradnju.  Ustav, zbog probijanja roka za konstituisanje Doma naroda federalnog parlamenta, ionako ne krše samo ove stranke i ne samo nakon ovih izbora, no nikada nijedna nije kažnjena. Na ovu činjenicu računali su u SDA pa su hitro djelovali samo na onom polju gdje mogu izgubiti sve. Napusti li DF potpisane sporazume, pobjednička SDA sa preostalim partnerima nema parlamentarnu većinu za izbor Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH. Otud brzina medijatorskog angažmana zamjenika predsjednika SDA i još bržeg obećavanja da novog zapošljavanja neće biti dok i ostali partneri ne dođu u poziciju da imenuju svoje ljude gdje požele.

Ljutnja dijela rukovodstva Fronte neprincipijelna je najmanje iz dva razloga. Prvo, Kanton Sarajevo nije usamljen primjer gdje odlazeća garnitura moćnika trajno materijalno zbrinjava svoje kadrove darujući im radno mjesto u još sigurnoj državnoj službi. Javni oglasi, koje objavljuju agencije za državnu službu, dokaz su da istu brigu za sebi bliske ljude pokazuju i ostale partije na svim nivoima gdje još koji dan ili mjesec mogu odlučivati o kadrovskim pitanjima. Na nivou BiH, to trenutno rade i HDZ BiH i SNSD i SDP, a na nivou FBiH SDA sa SDP-om, HSP-om, ali Fronti (javno) smeta stranačko gomilanje administracije jedino u Kantonu Sarajevo.

Drugo, Komšićeva Fronta je glasove na izborima dobila na obećanjima da se neće baviti podjelom fotelja, nego će se fokusirati na rad za opšte dobro.  Upozorenjem o raskidanju sporazuma dokazali su suprotno: nisu ni zakoračili u institucije gdje će imati priliku raditi za dobrobit države i svih njenih građana, a već najviše energije troše na kadrovske ukrštenice. Našlo bi se i više dokaza neprincipijelnosti ako bismo se prisjetili ponašanja sadašnjih deefovaca u vrijeme dok su bili funkcioneri SDP-a. Na primjer, zvaničnici DF-a sad zagovaraju postavljenja na odgovorne pozicije isključivo na osnovu stručnosti kandidata, a svojevremeno su i komunikologe imenovali  za viceguvernere.

Zvaničnici DF-a sad zagovaraju postavljenja na odgovorne pozicije isključivo na osnovu stručnosti kandidata, a svojevremeno su i komunikologe imenovali  za viceguvernere

Moguće je da je Komšićeva stranka u međuvremenu i raskrstila s ovom negativnom praksom.  Vidjećemo to uskoro kada budu u prilici da, kao dio parlamentarnih većina u kantonima, Federaciji BiH i na nivou BiH, predlože svoje kandidate za najodgovornije pozicije. Već po biografijama ljudi koje kandiduju biće jasno hoće li Fronta, kako je obećala, zaista u politički život BiH donijeti drugačiji, konstruktivniji obrazac ponašanja. Formalno, ova stranka jedina je postizborna novost na političkoj sceni, sve ostale su pokazale šta ne znaju, šta ne žele i šta ne mogu. Biće uzbudljivo gledati hoće li DF svojim djelovanjem kopirati ostale partije pozicije koje su se ranijih godina i decenija, u različitim epizodnim ulogama, zajedno toliko destruktivne bile da nas  mogu iznenaditi samo ako odluče ubuduće biti pozitivci. Sudeći prema dosad ispoljenoj nedosljednosti, nije nerealno očekivati  da Fronta nastavi tamo gdje su drugi prije njih stali. U tom slučaju, vladajući će se opet baviti samo sobom i uzalud nam svi njihovi potpisani sporazumi zajedno s aneksima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.