Na zahtev građana Srbije „ne znam“ će se uskoro pravilno pisati „neznam“

Izvor: Njuz.net, 22.Feb.2015, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na zahtev građana Srbije „ne znam“ će se uskoro pravilno pisati „neznam“

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeNeke lingvističke promene nametne sam život

BEOGRAD, 22. februar 2015, (Njuz) – Pravopis srpskog jezika Matice srpske uskoro će biti izmenjen tako što će se „ne znam“ ubuduće pravilno pisati spojeno „neznam“, saznaje Njuz.
Naš poznati lingvista Ivan Klajn objašnjava da je ovu promenu nametnuo sam život:.
- Čitav vek naš narod pokušava da se privikne na to da se „ne znam“ piše odvojeno ali mu to nikako ne polazi za rukom. Pogledajte samo komenatare ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << vesti na internetu i primetićete da tek svaki deseti uspe da pogodi da se rečca „ne“ piše odvojeno od glagola. Kad je već tako, onda je logično da promenimo pravopis i prilagodimo ga stanju u društvu, jer pravopis i treba da bude u službi većine, a ne manjine – kaže Klajn.
Građani Srbije koje smo anketirali oduševljeni su najavom izmene pravopisa.

- Zaista neznam šta se sa ovim čekalo. Nemogu da vam opišem koliko se iscimam svaki put kad hoću da napišem neki status na Fejsu. Stalno sam u zbunu da se ne izblamiram pred drugaricama, ali srećom retko kad mi se to dogodi. Nepamtim kad me je neko prozvao zbog greške – napisala je Tijana Sakić (22), student druge godine na Filološkom fakultetu komentarišući ovu najavu.

Mesar Filip Perišić iz Vinče ističe da najnovija izmena pravopisa na njega neće mnogo uticati.

- Moj princip je jednostavan, ja jednom napišem ne znam, a drugi put neznam, pa sam uvek pedeset odsto u pravu, ha, ha, ha. Baš ako me neko prozove ja kažem da mi se zaglavio razmak na tastaturi i teram dalje. Nego, pitajte ih molim vas kad će da reše onaj problem sa latičnim slovom N i ćiriličnim И, kad god hoću da napišem KASAPIN uvek se zeznem – napisao je Filip.

Novinar Luka Petronijević (28) slaže se da će promena pravopisa olakšati svima.

- Promena pravopisa dovešće do uštede na razmacima u tekstovima, pa će ubuduće znatno više reči moći da stane na jednu novinarsku šlajfnu ili u jedan tvit od 140 slovnih znakova. Nesmem ni da zamislim kako će na ovo reagovati lektori, verujem da im ne će biti prijatno dok se budu privikavali na nova pravila. Šta, pogrešio sam kod „nesmem“? Ma znam nego mi se zaglavila tastarura – objašnjava Luka.

Ivan Klajn kaže da se na ovome neće stati jer je uočeno da još neki izrazi treba da pretrpe promene. Sva je prilika da će se i „sa mnom“ ubuduće pisati spojeno, a da će ubuduće slobodno moći da se napiše „jer me zezaš?“, jer se takav upitni oblik već ustalio među građanima.
Bojan Ljubenović

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.