NJEGOVA SJENA I DALJE PLAŠI GOSPODU: Na današnji dan rođen je naš veliki revolucionar

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jul.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NJEGOVA SJENA I DALJE PLAŠI GOSPODU: Na današnji dan rođen je naš veliki revolucionar

Na današnji dan pre 122 rođen je čuveni nosilac ideje oslobođenja od ropstva Gavrilo Princip, kome je prošle godine podignut spomenik i to baš na Vidovdan, kada je 1914. izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Spomenik Principu delo je smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, a u Beograd je dopremljen iz Istočnog Sarajeva i svečano otkriven 28. juna 2015.

Kada je izvršio atentat bio je premlad za smrtnu kaznu, te je osuđen na 20 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zatvora i izložen mučenju i poniženju.

Bio je zatočen u samici, gde je polagano umirao od gladi i bolesti, prebijan sistematski, bukvalno svakodnevno. U vlažnim ćelijama, punim pacova, na golim daskama obitavali su robijaši u zloglasnom Terezinu, pa i sâm Princip.

Nešto, što je pre bilo splačina nego čorba robijašima je deljeno svaki treci dan, a Princip je dobijao hranu tek svaki peti dan. Mučen je zverski na raznorazne načine, a “specijalitet” zatvora bilo je mučenje tako što bi ga stavili u drveno bure u koje je prethotno bilo zakucano mnoštvo velikih eksera, pa bi ga kotrljali u takvom buretu dok bi se veliki ekseri zabadali u Gavrilovo izranjanjeno mlado telo!

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, pištolj iz kojeg je pucao i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču.

Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište. Interesantno je da je najkorišćenija fotografija Gavrila Principa zapravo slikana posle mučenja i torture gde on skoro da više i ne liči na sebe u vreme atentata.

Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

Jedina sačuvana pesma Gavrila Principa, koju je urezao dok je čamio u zatvoru, ide ovako:

"Tromo se vreme vuče / I ničeg novog nema / Danas sve ko juče / Sutra se isto sprema.

I mesto da smo u ratu / Dok bojne trube ječe / Evo nas u kazamatu / Na nama lanci zveče

Sarajevski atentat. Foto: AP/Historical Archives Sarajevo

Svaki dan isti život / Pogažen zgnječen i strt / Ja nijesam idiot / Pa to je za mene smrt

Al pravo je reko pre Žerajić soko sivi / Ko hoće da živi nek mre / Ko hoće da mre nek živi."

Pogledajte dokumentarni film o Gavrilu Principu.



(Tanja Milanović)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.