Muzika menja pogled na svet

Izvor: Prva.rs, 22.Nov.2014, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika menja pogled na svet

Oni su otrkili da muzika može privremeno da promeni vizuelnu percepciju onog koji je sluša. U studiji u kojoj su učestvovala 43 osobe, ispitanici su gledali u kompjuterski ekran i imali zadatak da primete određene detalje na slikama. Na tamnoj podlozi prikazivana su nasmejana ili tužna lica, a učesnici je trebalo da pribeleže koje od njih su videli i da ne reaguju osim ako nisu apsolutno sigurni u odgovor. Svaki učesnik trebalo je da pripremi trideset minuta muzike po sopstvenom odabiru – >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << 15 minuta tužne i 15 minuta vesele, koja mu je onda naizmenično puštana.Raspoloženje učesnika bilo je ocenjivano pre i posle posmatranja fotografija i slušanja muzike.
Istraživači su otkrili da osobe najbolje prepoznaju raspoloženje ilustrovano na slikama onda kada mu odgovara muzika koju slušaju. Dakle, najtačnije su primećivali srećna lica dok su slušali veselu muziku i tužna lica uz melanholične melodije. Još zanimljivije je da su ispitanici u toku slušanja vesele muzike videli na tamnoj podlozi nasmejana lica, čak i kada im slika nije prikazivana.
To sugeriše da je vizuelna percepcija ne samo pod uticajem našeg iskustva i očekivanja, nego i trenutnog emocionalnog stanja na koje utiče muzika.
Dakle, sledeći put kad poželite da u samoći uživate u muzici, dobro razmislite za kakve pesme ćete se odlučiti, jer od toga može zavisiti i vaše raspoloženje.
Izvor: B92

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.