Malala i Satjarti primili Nobelovu nagradu za mir

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Dec.2014, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malala i Satjarti primili Nobelovu nagradu za mir

OSLO - Pakistanska tinejdžerka Malala Jusufzai, koju su talibani ranili jer nije željela da napusti školu, i indijski aktivista Kailaš Satjarti primili su danas Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu.

Prizanje im je uručeno na kraju dvodnevnih manifestacija kojima je odata počast njihovom zalaganju za prava djece.

Malala je postala najmlađu laureat nakon što je poslije ranjavanja u glavu pokrenula globalnu kampanju. Pojedine grupe u Pakistanu optužile su je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je marioneta Zapada i da narušava načela konzervativnog islama.

"Ja pričam svoju priču, ne zato što je jedinstvena, već zato što to nije. To je priča mnogih djevojčica", rekla je Malala primajući nagradu.

Dobitnici Nobelovih nagrada za književnost, hemiju, fiziku, medicinu i ekonomiju okupljaju se u Stokholmu, gdje će im kasnije tokom dana nagrade uručiti švedski kralj.

Satjarti, koji se smatra zaslužnim za spasavanje oko 80.000 djece od ropstva, ponekad i nasilnim konfrontacijama, nije se isticao u Oslu i čak je priznao da ga je Malala zasjenila.

"Izgubio sam dvoje svojih kolega. Nošenje tijela kolege koji se borio za zaštitu djece je nešto što neću nikada zaboraviti, čak ni dok sjedim ovdje i primam Nobelovu nagradu za mir", rekao je indijski aktivista.

Malala je stigla u Norvešku sa prijateljima i mladim aktivistima iz Pakistana, Sirije i Nigerije. Ona se sastala sa hiljadama djece, šetala ulicama i pozdravljala svoje pristalice.

Dodjeljivanje nagrade ovoj tinejdžerki pomoći će Nobelovoj nagradi za mir da popravi svoj ugled poslije kontroverznih izbora Evropske unije i predsjednika SAD Baraka Obame za laureate u prethodnim godinama.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Malala Jusufzai i Kailaš Satjarti primili Nobelovu nagradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2014

Pakistanska aktivistkinja za obrazovanje Malala Jusufzai i indijski aktivista za prava djece Kailaš Satjarti primili su Nobelovu nagradu za mir na ceremoniji u Oslu. Malala je u govoru rekla da svijet ne treba žaliti već pomoći djevojčicama koje ne idu u školu. Ona je najmlađa dobitnica nagrade...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.