Koji se sve otrovi nalaze u cigaretama?

Izvor: BKTV News, 02.Maj.2014, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koji se sve otrovi nalaze u cigaretama?

Poznato je da su cigarete loše za zdravlje, a pušenje je povezano s mnoštvom bolesti. Međutim, znate li šta se zaista nalazi u cigaretama? Od otrova za štakore do odstranjivača laka za nokte – popis sastojaka u cigaretama mogao bi vas možda navesti da zauvek prestanete da pušite.

Internet stranica Smoke Free Forsyth, posvećena pomaganju ljudima Forsyth Countyja iz Severne Karoline da prestanu da puše, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << a veliki broj sastojaka je identičan onima koji se nalaze u toksičnim odlagalištima.
Pomenuta stranica otkrila je najšokantnije sastojke u cigaretama, pa se tako među ostalim nalazi aceton odnosno odstranjivač laka za nokte, otrov za štakore, amonijak, kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvu, kanalizacijski plin metan i plin koji se nalazi u upaljačima.
Cigarete takođe sadrže arsen, koji se koristi u otrovima za štakore, butan koji se koristi za gorivo i ocat. Ugljen monoksid koji je otrovni plin, boja i kadmijum koji se koristi u baterijama takođe se nalaze u cigaretama. Osim toga, u cigaretama se nalazi i otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT.

Cigarete sadrže formaldehid koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja, zatim hidrazin odnosno raketno gorivo i kiselinu koja se inače može naći u vosku sveća. U cigaretama je i olovo, koje može biti otrovno u velikim količinama i polonijum, radioaktivni element koji izaziva karcinom.
- Jedan od problema sa cigaretama je taj što imaju stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duvana. Ono što dodatno komplikuje situaciju je činjenica da kada se te hemikalije zapale, tada nastaje drugi oblik hemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje – kaže doktor Luz Klaudio.
Američka plućna asocijacija poručuje kako se za najmanje 69 hemikalija koje se nalaze u cigaretama zna da uzrokuju karcinom i da su otrovne. Organizacija navodi i kako je pušenje još uvek vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u i da pasivno pušenje uzrokuje oko 50 hiljada smrtnih slučajeva svake godine.
Izvor: 24sata.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U cigaretama se kriju arsen, amonijak i radioaktivni polonij

Izvor: SandzakPress.net, 03.Maj.2014, 01:24

Među 4000 kemikalija sastavni dio cigareta su aceton koji se koristi u odstranjivačima laka za nokte, arsen iz otrova za štakore i kadmij iz baterija. Cigarete osim duhana u prosjeku sadrže više od 4000 kemikalija, otkrila je studija američkog portala Smoke Free Forsyth. Mnoge od tih kemikalija...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.