KRALJ DINOSAURUSA Ovaj Kinez je otkrio preko 60 fosila poznatih reptila

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRALJ DINOSAURUSA Ovaj Kinez je otkrio preko 60 fosila poznatih reptila

Paleontolog Šu Zing otkrio je toliko dinosaurusa da je prestao da ih broji. Koji god da je broj dinosaurusa pronašao i imenovao, a misli da je u pitanju preko 60, Zing je zadužio nauku kao nijedan paleontolog pre njega.

On je iskopao fosile u nekim od najudaljenijih delova Kine, čime je uneo pravu revoluciju u razumevanje paleontologije. Među njima pronašao je i osam metara dugačkog gigantoraptora, kao i linhenikusa veličine ljudskog dlana.

Osim toga, Šu i njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kineske kolege otkrile su dokaze da dinosaurusi nisu samo bili veliki reptiri ubice kakve ih prikazuju u filmovima, već pernati, čupavi i sličniji pticama.

Zapravo, danas je široko rasprostranjeno uverenje da su ptice koje danas znamo zapravo nastale od dinosaurusa. Ali, ovo je samo bila kontroverzna teorija do 1996. godine kada je u Kini iskopan sinosauropteriks, a posle njega još 35 pernatih dinosaurusa.

Iako dokazi u vidu fosila još čekaju da budu pronađeni, Šu veruje da je većina dinosaurusa imala perje ili bodlje, uključujući ozloglašenog tiranosaurus reksa i sauropode. Ipak, perje im nije služilo za letenje već za grejanje tela.

Na zidu kancelarije Šu Zinga nalaze se crteži dinosaurusa i rukom pisana pisma dece obožavatelja, a sam "kralj dinosaurusa" nije ni čuo za njih dok nije otišao u Peking na studije. Odlučio se za paleontologiju i od tada postao zavistan od nje. Najviše voli sa timom da provodi leta u divljini pustinje Gobi, gde žive po šatorima.

- To je za mene kao pušenje. Kada ne odem, užasno mi fali - priča Šu Zing.

Godine 2005, ovaj neverovatan paleontolog napisao je nešto što smatra svojim najvećim dostignućem - jednostavan esej od 1000 rečio koji se nalazi u knjigama gotovo svakog kineskog školarca.

- Tako sam dobio šansu da deci kažem po nešto o paleontologiji u Kini. To mi je bitnije od bilo kog naučnog rada koji sam do sada napisao - poručio je Šu Zing.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.