Glumcu Milošu Bikoviću nagrada Marul u Splitu

Izvor: Press, 03.Maj.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glumcu Milošu Bikoviću nagrada "Marul" u Splitu

Priznanje za najbolji savremeni dramski tekst izveden na festivalu pripalo je hrvatskom autoru Ivoru Martiniću za tu dramu. Interesantno je da je praizvedba tog komada, u izvođenju ZKM-a iz Zagreba, pre tri godine osvojila u Splitu čak četiri nagrade, ali ne i za tekst. 

Verzija BDP-a, koja je sada nagrađena, u režiji Predraga Stojmenovića, zapravo je jezička adaptacija, saopštio je BDP.

Žiri u sastavu: Alja Predan, Nina Mitrović, Snježana Sinovčić Šiškov, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Miloš Latinović i Dino Mustafić ocenjivao je deset predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Obale Slonovače, Slovenije i Srbije, u selekciji Darka Lukića.

Za ovogodišnje izdanje, krajem aprila, prijavilo se 29 pozorišta sa 34 predstave nastale na osnovu hrvatskih dramskih tekstova. 

U obrazloženju za nagradu Bikoviću ističe se da je on "glumac iznimnog i neupitnog dara".

- Kreira ulogu veštinom svoje igre čime upisuje dodatnu dimenziju liku Branka u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda". Koristeći minimalistička sredstva igre, Biković postiže zavidnu scensku prezentnost - ocenio je žiri. 

Za Martinića se kaže da je "mladi pisac, ali ga to ne sprečava da se bavi zrelim temama i ozbiljnim problemima".
- Autorovo delo poseduje čvrstu dramsku strukturu unutar koje psihološki razrađeni likovi koegzistiraju jedan s drugim, dok odnose određuju njihove lične želje i frustracije. Vešto se služeći živim i duhovitim dijalogom, Martinić kreira dramu pred nama, na sceni, a ne izvan nje - navodi žiri. 

Najbolja predstava bila je "Sada je, zapravo, sve dobro", autorski projekt Olje Lozice u izvođenju ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, a autorka je dobila i priznanje za najbolju režiju. 

"Marula" za glumačko ostvarenje dobio je i glumac Bojan Navojec za ulogu Muškarca u predstavi "Trebalo bi prošetati psa". 

Ovo je bilo prvo gostovanje BDP-a u Splitu posle 30 godina, a predstava je pre Splita odigrana i u Zagrebu, u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glumcu Milošu Bikoviću nagrada u Splitu

Izvor: Akter, 03.Maj.2014

Mladi srpski glumac Miloš Biković dobio je nagradu "Marul" na pozorišnom festivalu "Marulićevi dani" u Splitu za naslovnu ulogu u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.