Epidemija ebole može da se suzbije za četiri do šest meseci

Izvor: Prva.rs, 22.Okt.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija ebole može da se suzbije za četiri do šest meseci

On je rekao na regionalnoj konferenciji azijsko-pacifičkoh zemalja koja se održava u Pekingu da je ispunjavanje vremenskog okvira moguće ukoliko postoji "dobra izolacioja, dobar tretman slučajeva koji su potvrđeni, dobro, dostojanstveno i bezbedno sahranjivanje preminulih", preneo je AP.
Od ebole je od izbijanja epidemije pre 10 meseci, do danas umrlo više od 4.500 ljudi. Najveći broj ljudi je umro od ove bolesti u Liberiji, Gvineji i Sjera Leoneu.
Prvi put je čuo za širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ebole krajem marta ove godine i u narednih nekoliko meseci postao jedan od svega dva lekara u Monroviji koji je lečio pacijente zaražene ebolom, da bi tokom sledećih mesec i po broj pacijenata rastao i bio je preplavljen njima.
U julu se razboleo i u jednom trenutku neko mi je pomenuo eksperimentalni lek. Delovao je u slučaju majmuna, ali nikada nije bio testiran na čoveku. Pristao je da primi lek i ozdravio je.
Američki kamerman Ašoka Mukpo, koji se zarazio virusom ebole dok je radio u Liberiji, izlečen je i danas će napustiti bolnicu, saopštio je Medicinski centar Nebraska, gde se pacijent lečio.

U saopštenju se navodi da je analiza krvi pokazala da Mukpo više nije zaražen virusom ebole, prenela je agencija AFP.
"Oporavak od ebole je iskustvo koje vas zaista učini poniznim i zahvalnim", naveo je Mukpo i dodao: "Mnogo njih nije imalo sreću da ozdravi kao što sam je imao ja. Veoma sam srećan što sam živ."

On se zarazio virusom ebole dok je za američku kuću NBC NJuz izveštavao iz prestonice Liberije, Monrovije. Samo dan pošto je tamo stigao, stavljen je u karantin pošto su se kod njega pojavili prvi simptomi bolesti, a dovezen je na lečenje u SAD 6. oktobra.

Munro je već drugi pacijent koji se u Medicinskom centru Nebraska izlečio od ebole.

Istovremeno je klinički centar NIH u blizini Vašingtona saopštio da je poboljšano zdravstveno stanje prve medicinske sestre koja se zarazila ebolom pošto je bila u kontaktu sa preminulim pacijentom u bolnici u Dalasu, Nine Fam (26).

Ocena njenog zdravstvenog stanja je povećana sa "osrednjeg" na "dobro", navodi se na sajtu kliničkog centra NIH, gde je Nina Fam prebačena na lečenje iz Teksaške prezbiterijanske bolnice u Dalasu.

Fam je jedna od dve medicinske sestre koje su se zarazile u bolnici u Dalasu pošto su negovale Tomasa Erika Dankana, prve žrtve ebole u SAD, koji je preminuo 8. oktobra.

Od ebole je dosad u zapadnoj Africi ove godine preminulo više od 4.500 ljudi, podstakavši strahove da bi taj virus mogao da se proširi i van granica zemalja najviše pogođenih epidemijom: Liberije, Sijera Leonea i Gvineje.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Kubanski lekari u zapadnoj Africi

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Grupa od oko 50 kubanskih lekara i medicinskih sestara doputovala je danas u Liberiju da bi pomogla u lečenju obolelih od ebole...Avion kubanske nacionalne kompanije, sa 51 članom medicinskog kubanskog osoblja, sleteo je na međunarodni aerodrom u Monroviji. U toku dana će u susednu Gvineju stići...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.