Crni dijamant

Izvor: Vesti-online.com, 28.Feb.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni dijamant

Kopenhagen planira da postane prvi samoodrživi grad do 2025. godine. On je već grad koji proizvodi najviše energije iz obnovljivih resursa, kao što su sunce i vetar.

Nadomak luke nalazi se "farma vetra", odakle dolazi četiri odsto ukupne količine energije koju grad troši. Svaki treći stanovnik koristi bicikl, a reciklaža je nešto što se odavno podrazumeva.

U gradu se velika pažnja poklanja svetlosti koja je glavni vodič prilikom projektovanja. Arhitekte pokušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da prostor urede tako da tokom celog dana može da se koristi dnevna svetlost i tako smanjuje utrošak električne energije.

Staklo stoga dominira na svim novim zgradama, poput građevine Crni dijamant, koja je deo Kraljevske biblioteke. Izgrađena je od crnog granita iz Zimbabvea i stakla. Svaki kamen težio je 75 kg i poliran je u Italiji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.