Vojvodina segmentirana po pitanju para

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2011, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina segmentirana po pitanju para

SREMSKA MITROVICA -

Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave potvrdila je trendove da se Vojvodina po razvijenosti nalazi ispod republičkog proseka kao i da unutar pokrajine postoje velike razlike u razvijenosti pojedinih opština.

Uredba Vlade Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave potvrdila je trendove da se Vojvodina po razvijenosti nalazi ispod republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proseka kao i da unutar pokrajine postoje velike razlike u razvijenosti pojedinih opština.

Naši sagovornici kao razloge za ovakvo stanje navode opštedruštvenu krizu u poslednje dve decenije, centralizovanu državnu upravu ali i neiskorištenost svih potencijala koji postoje u lokalnim zajednicama.

Po prosečnim primanjima stanovnika vojvođanska opština Žitište nalazi se daleko ispod republičkog proseka. U zemlji u kojoj su prosečne zarade njenih stanovnika među najnižim u Evropi, postavlja se pitanje kako je živeti ispod svakog proseka?

Razlike u razvijenosti pojedinih opština u Vojvodini, kao što su razlike između Žitišta i Sremskih Karlovca ne samo da su potvrdile trendove o drastičnoj neujednačenosti razvoja pokrajine, detektovane uredbom Vlade Srbije, već i da se Vojvodina po svojoj razvijenosti nalazi ispod republičkog proseka.

Tihomir Stantić, sekretar za lokalnu samoupravu Vlade Vojvodine kaže da se razlozi svakao nalaze u dvadesetogodišnjoj krizi. “Tu je teško naći jači razlog od demografskog, ekonomskog I socijalnog nazadovanja. Te posledice ne mogu se ispraviti u kratkom roku” kaže Stantić za RTV.

“Vojvodina koja je bila najrazvijenija ona je imala najviše i da izgubi. Vojvodina je i najviše izgubila usled posledica privatizacije ali i usled posledica državne centralizacije Miloševićevog režima” kaže Aleksandar Popov za RTV.

Razvijenost jedne opštine svakako ima veze sa brojem njenih stanovnika poput Novog Sada, Subotice ili Zrenjanina ili efikasnošću stranih investicija poput Vršca ili Beočina. Isto tako je nesporno da meštani svake opštine poput karlovačkih vinara, mogu prepoznati svoje resurse i na njima graditi osnov za dalji razvoj svoje zajednice.

U Pećincima se nastavlja trend najviših zarada, mada je samo pre jedne decenije, uz Irig, ta opština bila najnerazvijenija u regionu.

Na ukupan nivo zarada u Pećincima, najviše su uticala primanja u Fabrici šećera "Donji Srem", koja je sada u vlasništvu MK grupe.

U proteklih 10 godina Pećinci su doživeli pravi razvojni `bum`, podizanjem niza malih i srednjih preduzeća, pre svega u blizini Šimanovaca.

Na drugom mestu po zaradama je Sremska Mitrovica s prosečnom platom od 36.007 dinara, a na samom dnu liste, što je iznenađujuće, našla se staropazovačka opština, s prosečnom platom od samo 27.124 dinara, mada važi za jednu od najrazvijenijih u regionu.

Srem je po obimu realizovanih investicija u poslednjih desetak godina u samom vrhu u Srbiji, ali je i dalje najnerazvijenije područje u Vojvodini, što potvrđuje i nivo zarada, ako se ima u vidu da je prosečna julska plata u Vojvodini bila 38. 207, a u Sremu 32. 693 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Velike razlike u razvijenosti gradova Vojvodine

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2011

Razlike u razvijenosti pojedinih opština u Vojvodini, kao što su razlike između Žitišta i Sremskih Karlovca ne samo da su potvrdile trendove o drastičnoj neujednačenosti razvoja pokrajine, detektovane uredbom Vlade Srbije, već i da se Vojvodina po svojoj razvijenosti nalazi ispod republičkog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.