Toholj: Eksperimentalni film u Srbiji je vrsta ekskluziviteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2017, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toholj: Eksperimentalni film u Srbiji je vrsta ekskluziviteta

Reditelj filma „Transfuguracija" Igor Toholj kaže da su veliki festivali poput kanskog inkorporirali u svoj program eksperimentalni film, dok je u Srbiji on i dalje vrsta ekskluziviteta.

Toholj je rekao na današnjoj konferenciji za novinare da mu je polazište za eksperimentalni film "Transfiguracija" bio kadar koji je snimio u najdužem hotelskom hodniku koji je ikad video.

"Dok sam prolazio tim hodnikom imao sam utisak da me neko posmatra pa sam želeo da ga oživim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Moji saradnici su taj osećaj pripisivali pijanstvu, ali nije bilo tako", rekao je Toholj.

Strukturi filma doprinela je montažerka Marija Kovačina koja je radila i na zvučnoj slici.

"Počeli smo od kadra koji je Igor načinio fiksnom kamerom i nismo znali gde ćemo da stignemo. Vodili smo se eksperimentisanjem sa geometrijskim oblicima, senkama i preklapanjem. Nametnulo se kao rešenje da taj hodnik učinimo neprepoznatljivim", objasnila je Kovačina.

Toholj je, govoreći o statusu eksperimentalnog filma u Srbiji, podsetio da je 2016. godine on bio izbačen kao kategorija iz programa Festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma uz obrazloženje da su ga druge filmske forme apsorbovale i primetio da se eksperimentalni film ne smatra delom filmske industrije.

On je naglasio da je eksperimentalni film još uvek polje ekskluzivnosti, nemenjeno autorima koji se osećaju slobodnim.

Toholj je pak konstatovao da je Filmski centar Srbije ove godine na konkursima pokazao malo više razumevanja za kategoriju eksperimentalnog filma.

"Svedoci smo da festivali kao što je kanski inkorporiraju mnoštvo eksperimentalnih filmova u svoj program, a u Srbiji se to još uvek smatra vrstom ekskluziviteta", istakao je Toholj, koji je dodao da trenutno rade na drugom delu filma "Transfiguracija", ali da sve zavisi od finansija.

Toholj se kao selektor osvrnuo na program "Eco Dox" Festivala evropskog filma Palić, primetivši da ekološki dokumentarci koji se prikazuju ove godine pokazuju da je budućnost, koju smo svi sa zebnjom iščekivali, stigla i da su njene posledice vidljive i u medijima prisutne.

On je objasnio da je programom "Eco Dox" želeo da ukaže kako se taj proces može usporiti ličnim agažmanom i da upravo ti lični angažmani koji se vide u odabranim filmovima mogu kod ljudi izazvati empatiju i bolje razumevanje problema nego činjenice, podaci, razna istraživanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.