Spomen-zbirci Beljanskog neophodan veći depo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2014, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-zbirci Beljanskog neophodan veći depo

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu ima odgovarajući izložbeni prostor za stalnu postavku ali su joj potrebne dodatne prostorije za povremene izložbe kao i veći depo za čuvanje umetničkih dela kao i sve obimnijeg arhivskog fonda, izjavila je danas Tanjugu upravnica te galerije Jasna Jovanov.

Spomen-zbirka Beljanskog jedna je od retkih galerija u Srbiji čija je zgrada namenski projektovana za izlaganje umetničke kolekcije, napominje upravnica ističući da su u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << instituciji srećni zbog toga što imaju izuzetno lep prostor za postavku.

Taj izložbeni prostor "možda nije funkcionalan po savremenim muzeološkim standardima, imajući u vidu količinu prozora odnosno stakla u izložbenom delu zgrade, ali je on vrlo lep i na specifičan način je realizovan", kaže Jasna Jovanov.

Ona objašnjava da darodavac i osnivač te zbirke Pavle Beljanski (1892-1965), diplomata i strastveni kolekcionar umetničkih dela, pre pola veka nije predvideo uvođenje dokumentacionog odnosno sekundarnog fonda u toj galeriji, koji ne može da se čuva u izložbenom prostoru nego zahteva depo.

"Naš depo je izuzetno mali i može da prihvati samo nekoliko dela koja se ne izlažu", rekla je Jasna Jovanov ističući da i taj prostor kao i onaj izložbeni zadovoljavaju sve muzeološke propise kako o bezbednosti tako i o vlažnosti i temperaturi vazduha.

Upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog ističe da bi problem nedostatka prostora za odlaganje umetničkih dela kao i za povremene izložbe mogao da bude rešen izgradnjom aneksa toj zgradi, koja se nalazi na novosadskom Trgu galerija, neposredno pored Galerije Matice srpske (GMS).

Prema ideji arhitekte Zorana Radojčića to bi bio izložbeni paviljon koji bi osim Spomen-zbirke koristila i GMS ali i druge institucije "sa kojima bismo želeli da iniciramo uređene ovog trga", na kojem se nalazi javni parking i koji time predstavlja "veću muzeološku pretnju nego nedostatak prostora", ocenjuje Jasna Jovanov.

Potrebno je stoga izmeniti i uskladiti odgovarajuće urbanističke i druge uslove i propise u vezi sa tim trgom, koji je gradska zaštićena zona i gde stoga ne bi smelo da bude parkinga i potom početi ostvarivanje ideje o izgradnji aneksa Spomen-zbirke, dodaje upravnica te galerije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Spomen-zbirci Beljanskog neophodan veći depo

Izvor: Blic, 22.Nov.2014

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu ima odgovarajući izložbeni prostor za stalnu postavku, ali su joj potrebne dodatne prostorije za povremene izložbe, kao i veći depo za čuvanje umetničkih dela kao i sve obimnijeg arhivskog fonda, izjavila je Tanjugu upravnica te galerije Jasna Jovanov...Spomen-zbirka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.