Izvor: Magyar Szó, 04.Avg.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje struja, poskupljuje život

Poskupljenje struje od 12 posto, koje važi od prvog avgusta, prema mišljenju stručnjaka neće se videti samo na računu za struju, nego ćemo posledice osetiti i prilikom kupovine. Od ovih 12 posto je 7.5 posto povećanje poreza na energente, a ostalih 4.5 posto će biti zapravo prihod Elektroprivrede Srbije. Poskupljenje se odnosi samo na domaćinstva,dok privredni sektor, institucije i preduzeća neće plaćati više. Uredba o poskupljenju je deo paket aranžmana sklopljenog između vlade i >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << Međunarodnog monetarnog fonda, a njen cilj je da cela država u dogledno vreme struju troši po svetskoj ceni.

„Mađar so“ je prikupio mišljenja od strane nekoliko stručnjaka:

  - Prehrambeni proizvodi će sigurno poskupeti. Ne mogu reći u kojoj meri, sve zavisi od toga koliku ulogu ima struja u proizvodnji pojedinih prehrambenih artukala. Sigurno je da ovo povećanje cene neće biti 12 posto. Mislim da će prvo poskupeti pekarski proizvodi, a posle i ostala roba, komunalne usluge, hemija za domaćinstvo, ali i odeća. Možemo biti sigurni da će poskupljenje struje pre ili kasnije pokrenuti talas poskupljenja – izjavila je Vera Vida, predsednik Centra za zaštitu potrošača dodajući da ne računa na drastična poskupljenja.

Predsednik Nacionalnog udruženja potrošača Srbije, Goran Papović takođe misli da će život poskupeti.

- Kao što to biva, nakon svakog ovakvog poteza poskupi mleko, jaje, sir, hleb, šećer i brašno. Poskupljenje je neminovno, ali je standard građana već ionako toliko nizak da je i najmanje poskupljenje ogroman teret za porodični budžet – izjavio je Goran Papović.

U ministarstvu za trgovinu izjavili su da se radi o blagom poskupljenju, koje u najgorem slučaju može dostići 1.5 posto.

- Od januara ove godine je smanjena vrednost neto plate, a sa druge strane je u državi smanjen i promet roba za 0.4 posto u istom periodu. Ove dve činjenice su od toliko velikog značaja u sadašnjim okolnostima da dalje poskupljenje jednostavno ne bi imalo smisla od strane trgovaca, koje ni za njih ne bi bilo održivo – izjavio je saradnik ministarstva Željko Rakić dodajući: što je roba skuplja, sve je manje kupaca.

Sličnog je mišljenja i ekonomista Ljubomir Madžar koji misli da će poskupljenje struje uticati na cene proizvoda, ali to povećanje neće biti toliko izraženo kao što to neki misle.

- Ne treba zaboraviti da struja nije jedini faktor koji može imati uticaja na cenu ostalih proizvoda. U Srbiji je i inače uobičajeno da život ponekad poskupljuje, a ponekad postaje jeftiniji. Mislim da će se cene prvo povećati na pijacama, ali u najgorem slučaju samo za jedan procenat – kaže Madžar.

Privredni analitičar Miladin Kovačević deli njegovo mišljenje:

- Formiranje cena proizvoda diktiraju tržišni uslovi, a ne cena struje. Hleb tipa „Sava“ će, na primer, i u narednih šest meseci koštati 46 dinara. Sigurno je da će trgovci morati da se prilagode kupovnoj moći, mada se ovaj postulat u Srbiji ne poštuje uvek. Mislim ipak, da ova nova mera neće doneti veće promene – podvukao je u izjavi datoj sajtu B92 Kovačević.

  Sigurno je to da je poskupljenje, bilo malo ili veliko, neminovnost. Međutim ni jedan od stručnjaka nije pomenuo da se poskupljenje odnosi na domaćinstva, a ne na preduzeća i na prerađivački sektor, što u startu stavlja pod upitnik neminovnost poskupljenja.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.