Pokrajina uplaćuje novac, konačno kreće gradnja Žeželja

Izvor: Blic, 17.Jun.2015, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajina uplaćuje novac, konačno kreće gradnja "Žeželja"

Nastavak gradnje novog Žeželjevog mosta konačno počinje, jer će Pokrajinska vlada da uplati deo novca koji po ugovoru mora da finansira.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine prebaciće sutra svoj deo novca za nastavak gradnje Žeželjevog mosta jer je stigla sva dokumentacija koju su tražili. Iz Pokrajine su od investitora, Železnica Srbije i izvođača radova, konzorcijuma AZVI, zahtevali bankarske garancije za novi aneks ugovora koji je potpisan i koji je uvećao cenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mosta za oko tri miliona evra.

Garancija je stigla danas, a 234.000.000 dinara koliko Pokrajina izdvaja za nastavak gradnje, na račun Novog Sada leže sutra. Od tri miliona evra, Pokrajina finansira dve i grad Novi Sad jednu trećinu.

- Jutros smo primili kompletnu dokumentaciju, odnosno bankarsku garanciju koja je nedostajala. Dali smo odmah nalog za prenos novca i sutra pre podne on će da bude na računu grada. Na taj način Pokrajinska vlada izmiruje svoj deo učešća i obaveze. Očekujem i da će grad preneti svoj deo para što pre kako bi gradnja konačno počela – izjavio je Nebojša Malenković, direktor za Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine.

Dodaje i kako je optimista da će sledeće nedelje krenuti intenzivni radovi na “Žeželju”. Dodatni novac koji je tražio konzorcijum AZVI zbog nepredviđenih troškova tokom izgradnje, preko Novog Sada i Železnica Srbije uskoro bi trebalo da stigne na njihov račun, a posao konačno da počne. Iz Zavoda za izgradnju grada ranije su izjavili kako je Novi Sad obezbedio svoj deo para za nastavak radova.

Radovi na gradilištu novog mosta stoje još od februara 2014. godine, a Lot 2, za koji je proteklih nedelja potpisan aneks ugovora o dodatnim radovima, trebalo je da bude završen novembra 2013. Od 2013. do danas, cena gradnje, koju finansiraju Evropska unija preko IPA fondova, Pokrajina i Novi Sad, povećala se sa 45 na 48 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrajina prebacuje novac za gradnju Žeželja

Izvor: Radio 021, 18.Jun.2015, 12:38

Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine danas će prebaciti Novom Sadu 234 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta za nastavak gradnje Žeželjevog mosta...Direktor Uprave Nebojša Malenković kaže za 021.rs da se novac tek sad prebacuje, jer su tek juče od Železnica Srbije dobili svu neophodnu i ispravnu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.