Optužbe za plagijat knjige

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe za plagijat knjige

U moru plagijata pojavile su se i optužbe za krivotvorenje knjiga. Naime, Matica srpska objavila je knjigu "Zov okeana" za koju jedna Novosađanka tvrdi da je veći deo preuzet sa njenog bloga, za šta, kaže, poseduje i dokaze. Dok čeka zvaničnu presudu o svojoj sudbini, sporna knjiga povučena je iz prodaje.

Novosađanka Katarina Savkov tvrdi da je veći deo knjige "Zov okeana" autorke Barbare Novaković plagijat i da su pesme preuzete sa njenog bloga koji je pisala od 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 2013. godine, kada je ugašen.

"Barbara je povremeno menjala neki redosled reči ili dodavala uvod koji bi trebalo da uputi na neki lični kontekst, izbacivala je neke moje reči, menjala u nekoj manjoj meri originalne tekstove, ali smatram da ja mogu da dokažem da su to tekstovi koji su nastajali i objavljivani na mom blogu", tvrdi Katarina Savkov.

Vešću da postoji mogućnost da je Matica srpska objavila plagijat, u ovoj instituciji kažu, potpuno su zatečeni, jer to se nije desilo u istoriji ove biblioteke.

"Do sada takvih slučajeva nije bilo, ima sada indikacija da je u pitanju plagijat, ja ne bih govorio ni da jeste ni da nije. Mi smo sada u postupku utvrđivanja činjenica, a onda ćemo nakon toga znati šta ćemo da preduzmemo", rekao je Dragan Stanić, direktor Matice srpske.

Da li je u pitanju plagijat ili ne i kako će u tom slučaju dalje postupati, Matica srpska utvrdiće u ponedeljak, kada zaseda komisija koja se bavi ovim slučajem. Uverena u istinitost svojih tvrdnji, Katarina Savkov najavljuje i privatnu tužbu protiv Barbare Novaković čim prođe štrajk advokata. Do tada knjiga "Zov okeana" povučena je iz svih knjižara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.