Deo bloga Novosađanke završio u plagijatu?

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2014, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo bloga Novosađanke završio u plagijatu?

Matica srpska je ove godine u okviru svoje edicije "Prva knjiga" objavila knjigu "Zov okeana" Barbare Novaković, za koju postoji sumnja da je većinom plagijat.

Redakciji 021 javila se Novosađanka Katarina Savkov koja tvrdi da je više od 50 odsto knjige "Zov okreana" preuzeto sa njenog bloga "Alana u zemlji klikera", koji je od 2007. godine vodila na Mojblog.rs domenu.

"U martu ove godine slušala sam radijsku emisiju "Utorkom u sredu" i primetila da izvesna Barbara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Novaković, u okviru predstavljanja svoje buduće knjige, čita moje pesme. Odmah sam reagovala i toj osobi pisala putem Fejsbuka objasnivši joj šta je uradila, naravno, uz dokaze koje posedujem. Nakon toga Barbara gasi svoj profil, a rukopis umesto da povuče sa konkursa Matice srpske, ona ga ipak objavljuje u novembru ove godine", priča za 021 Katarina Savkov.

Ona napominje da je od pedesetak stranica knjige "Zov okeana" bar dvadeset njeno, ponegde sa malim izmenama a ponegde i doslovno, o čemu kaže da poseduje dokaze, iako je blog pre izvesnog vremena ugašen.

Kada se Katarina obratila urednici edicije "Prva knjiga" Vladislavi Gordić Petković, iz Matice je stiglo sledeće obrazloženje:

"Autor koji izdavaču pošalje rukopis potpisan svojim imenom automatski preuzima punu odgovornost za autorstvo, i sva prava i obaveze koje iz tog čina proishode. Nijedan urednik nema zakonsku ili ugovornu obavezu da proverava autentičnost dela izabranog za objavljivanje. Hvala vam što ste mi se javili, ja ću se potruditi da vidim koje dalje mere u ovom slučaju treba preduzeti", piše u odgovoru iz Matice srpske.

I novinari u problemu oko autorskih prava

S obzirom na to da se i novinari, posebno oni koji se bave elektronskim medijima, susreću sa problemom oko preuzimanja njihovih tekstova i fotografija, što su slučajevi koji nikad ne završe na sudu, 021 je potražio zvanično obrazloženje od advokata kao i Zavoda za intelektualnu svojinu.

"U konkretnom slučaju Matica srpska mora da snosi neku vrstu odgovornosti, shodno ugovoru koji ima sa autorom. Ukoliko postoje čvrsti dokazi da je reč o plagijatu, autor tih pesama može da tuži pomenutu autorku izdate knjige i tako zatraži zaštitu svojih prava, shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima", objašnjava Branka Totić, direktorka Zavoda.

Kada su mediji u pitanju, situacija je takva da ukoliko je reč o agencijskim vestima ili javnim događajima, ne može biti reči o povredi autorskih prava.

"Sa druge strane, kada je reč o autorskom ili istraživačkom tekstu, kada autor poseduje dokaze da je tekst njegov, a da je taj tekst neko nedozvoljeno reprodukovao, onda to svakako potpada pod povredu Zakona o autorskim i srodnim pravima. Ista situacija je i sa fotografijama", kaže za 021 Branka Totić.

Kako 021 saznaje, sugrađanka Katarina Savkov planira da na sudu traži zaštitu svojih autorskih prava. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Optužbe za plagijat knjige

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 18:09

U moru plagijata pojavile su se i optužbe za krivotvorenje knjiga. Naime, Matica srpska objavila je knjigu "Zov okeana" za koju jedna Novosađanka tvrdi da je veći deo preuzet sa njenog bloga, za šta, kaže, poseduje i dokaze. Dok čeka zvaničnu presudu o svojoj sudbini, sporna knjiga povučena je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.