Nematode i bromati - u odžačkom vodovodu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nematode i bromati - u odžačkom vodovodu

SOMBOR - Najgoru vodu u Zapadnobačkom okrugu piju stanovnici opštine Odžaci, gde su nedavno u postrojenjima za preradu vode uništeni crvići, rekla je načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju pri somborskom Zavodu za javno zdravlje Ljiljana Sokolova-Đokić.

"Reč je o crvićima, takozvanim nematodama, zbog kojih je više od godinu dana bila zabranjena upotreba vode iz vodovoda, kako za piće, tako i za kuvanje", rekla je Đokićeva za "Građanski list".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ona je dodala da crvići nisu jedina nevolja kada je reč o vodi za piće u Odžacima, istakavši da je u vodi otkrivena i deset puta veća količina arsena od dopuštene, kao i prisustvo kamenca i prekomerne količine bromata. "Kamenac vodi daje neprijatan ukus, ali zasad nije utvrđeno da li ugrožava zdravlje ljudi. Za bromate se, međutim, pouzdano zna da nepovoljno utiču na žlezde sa unutrašnjim lučenjem", konstatovala je Đokićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.